• Holivud i strip susreću se u jednoj tački, udeo u tome ima i Zrenjaninac Stevan Subić

    Bacajući novo svetlo na nastanak filmskog i strip junaka Betmena, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 27. oktobra, s početkom u 19 časova, biće otvorena izložba originalnih strip-tabli i ilustracija iz serijala „Zagonetač: Godina prva“ čiji je autor Stevan Subić.   Pred nama je jedna od retkih prilika u istoriji pop kulture i […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Holivud i strip susreću se u jednoj tački, udeo u tome ima i Zrenjaninac Stevan Subić

    Bacajući novo svetlo na nastanak filmskog i strip junaka Betmena, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 27. oktobra, s početkom u 19 časova, biće otvorena izložba originalnih strip-tabli i ilustracija iz serijala „Zagonetač: Godina prva“ čiji je autor Stevan Subić.

     

    Pred nama je jedna od retkih prilika u istoriji pop kulture i savremene umetnosti kada se Holivud i strip susreću u jednoj tački. Udeo u svemu tome ima i strip-crtač Stevan Subić iz Zrenjanina. Serijal koji kao pisac potpisuje slavni holivudski glumac Pol Dejno, a koji ilustruje Stevan Subić, jedan od najpriznatijih svetskih strip autora u svojoj generaciji, nalazi se na čelu malog broja sličnih primera u dosadašnjoj istoriji stripa. Prvi je pod etiketom najvećeg izdavača stripa danas DC Comics.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Spremite se za žestoke svirke: U subotu se održava Lazarus fest

     

    Slavni glumac potpisuje strip koji je vezan za planetarni filmski hit „Betmen“. Štaviše, njegov je zvanični prikvel (prednastavak). Strip redizajnira ambijent Gotama i govori o postanku Betmеna i Zagonetača koga Pol Dejno igra u novom filmu. Ovo izdanje poslužiće kao polazna tačka za tumačenje i čitanje Met Rivsove predstojeće franšize koju je otpočeo ove godine filmom „The Batman“.

     

    batman

     

    Ekskluzivno će biti izložene originalne table

     

    U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin ekskluzivno će, po prvi put, biti javno izložene originalne table iz prve epizode stripa, svega jedan dan nakon svetske premijere u SAD. Time će publici u Zrenjaninu i gostima izložbe biti omogućeno da ovu epizodu vide pre većine publike u SAD i širom sveta. Strip-serijal „Zagonetač: Godina prva“ jedan je od tri najiščekivanija naslova na tlu SAD-a i jedan od najanticipiranijih strip-serijala globalno.

     

    Izložba obuhvata 31 originalnu tablu iz stripa, uz printove u koloru, naslovne strane epizoda 1 i 2, kao i skice, dizajn karaktera, postavke, ilustracije i crteže nastale tokom faze priprema za rad. Na postavci će se naći i originalni primerci štampanog izdanja prve epizode.

     

    Autor Stevan Subić januara ove godine premijerno je izložio radove za strip o Konanu u svom rodnom Zrenjaninu. On želi da nastavi da o svom gradu širi dobar glas širom Evrope i sveta. Ova izložba Zrenjanin i Narodni muzej postavlja u samo žarište najvažnijih događaja za umetnost stripa i savremenu umetnost inače.

     

    Izložba se izdvaja i po tome što je po formatu i sadržaju prva ovakve vrste u više od 140 godina dugoj istoriji stripa kao izraza u Srbiji. Takođe je i prva samostalna izložba nekog strip-autora u zrenjaninskom muzeju. Nadležni kustos je Dušan Marinković.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Originalne strip-table i ilustracije iz serijala „Zagonetač: Godina prva“ publika će imati priliku da pogleda do sredine novembra. Tokom trajanja izložbe biće upriličene brojne tematske večeri, razgovori sa publikom i gostima i drugi prateći sadržaji.

     

    riddler

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura