• Fabrika ostavila neizbrisiv trag: Prvoklasan nameštaj i dalje u upotrebi

    Izložba pod nazivom „Fabrike nameštaja u Zrenjaninu: Između industrije i primenjene umetnosti“, autora Dejana Vorgića, biće otvorena u petak, 12. novembra, u 18 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.   Ove godine, inače, navršava se 160 godina od osnivanja fabrike nameštaja Antona Bencea. Navršava se i 75 godina od nacionalizacije preduzeća i preregistracije u […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Fabrika ostavila neizbrisiv trag: Prvoklasan nameštaj i dalje u upotrebi

    Izložba pod nazivom „Fabrike nameštaja u Zrenjaninu: Između industrije i primenjene umetnosti“, autora Dejana Vorgića, biće otvorena u petak, 12. novembra, u 18 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    Ove godine, inače, navršava se 160 godina od osnivanja fabrike nameštaja Antona Bencea. Navršava se i 75 godina od nacionalizacije preduzeća i preregistracije u vidu Industrije nameštaja „Žarko Zrenjanin“.

     

    Industrija nameštaja u Zrenjaninu prešla je dug put od male tapetarske radionice Antona Bencea do automatizovane proizvodnje sa više od 800 zaposlenih. Njen uspon nije bio pravolinijski. Stoga je često morala da se menja i prilagođava potrebama tržišta i društveno-istorijskim okolnostima. Tako je bilo sve do poslednjih decenija 20. veka, kada nije uspela da preskoči još jednu stepenicu i izbegne sudbinu jedne države u nestajanju.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Spaso Mladenovski organizuje prvu samostalnu izložbu fotografija

     

    O nekadašnjem značaju ove industrije danas svedoče patenti, nagrade, izbledele fotografije, kao i prvoklasan nameštaj. On je i dalje u upotrebi u brojnim domovima i javnim institucijama.

     

    radnici fabrike nameštaja
    Radnici fabrike nameštaja „Bence i sin“

     

    Istorijat rada fabrike nameštaja

     

    Fabrika je u toku svog postojanja dugog 142 godine ostavila neizbrisiv trag u brojnim sferama života, ne samo grada, već i mnogo šire. Ona pripada najužem krugu industrijskih preduzeća, čiji je doprinos razvoju primenjene umetnosti na ovim prostorima bio od nemerljivog značaja.

     

    „Imajući u vidu aktuelni jubilej i prethodne inicijative, obaveza Narodnog muzeja je bila da predstavi istorijat rada fabrike, kao i predmete koji svedoče o njenoj burnoj prošlosti i umetničkoj senzibilnosti koja je uvek pratila stilske epohe i savremenost u oblikovanju nameštaja“, kažu u ovoj zrenjaninskoj ustanovi kulture.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Izložbenu postavku čine primerci nameštaja proizvedeni u vremenskom rasponu od poslednjih decenijama 19. pa sve do kraja 20. veka, u stilskim karakteristikama od istoricizma, preko secesije, ar dekoa, funkcionalizma, pa sve do postmoderne. Prateći materijal čine nacrti za nameštaj, knjige i table mustri, fotografije, računi, zahvalnica i drugo.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 2

    1. Kao i sve drugo Srbija je uz silnu pompu o srećnoj budućnosti uništila i fabriku nameštaja.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura