Kultura Vesti Zrenjanin

Edicija “Poetika strave” biće predstavljena u biblioteci “Žarko Zrenjanin”

poetika strave

U petak, 24. maja, od 19 časova, u Gradskoj narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin” biće predstavljena edicija “Poetika strave” izdavačke kuće “Orfelin” iz Novog Sada. Gost biblioteke ovim povodom biće Dejan Ognjanović, urednik edicije, pisac svih pogovora i prevodilac nekih knjiga.

 

„Poetika strave“ je svojevrsni produžetak studije “Poetika horora” Dejana Ognjanovića (Orfelin, 2014). Nastala je na osnovu doktorske teze koja prikazuje nastanak i razvoj angloameričke horor književnosti od 18. veka do današnjih dana.

 

Edicija se odlikuje  znalačkim i stručnim izborom vrhunskih predstavnika horor književnosti, kako klasičnih tako i modernih, koji do sada nisu bili prevođeni kod nas. Ova dela praćena su kvalitetnim, anotiranim prevodima, te iscrpnim biografijama autora i izdašnim, stručnim pogovorima. Knjige se takođe odlikuju vrhunskim dizajnom koji rade neki od najistaknutijih domaćih ilustratora. Prvih pet kola čini ukupno četrnaest knjiga do sada (još dve su trenutno u pripremi), sa klasičnim i modernim autorima kao što su H. F. Lavkraft, M. R. Džejms, Širli Džekson, Aldžernon Blekvud, Tomas Ligoti i drugi.

 

Pročitajte još: Andrija Poša dobitnik nagrade za animaciju na 20. Lut festu u Sarajevu

 

“Poetika strave” već je privukla pažnju čitalačke publike iz celog regiona, jer slična ne postoji na srpskom jeziku i njegovim srodnim varijantama, a zrenjaninska publika imaće prilike da čuje na koji način su birani autori i dela, prateći sadržaji, kakve su reakcije čitalaca, kao i više informacija o horor književnosti u svetu i kod nas.

 

Zrenjanin je već dvaput ugostio Dejana Ognjanovića kao dobitnika nagrada na konkursima časopisa “Ulaznica” Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM