Kultura Vesti Zrenjanin

Edicija „Poetika strave“ biće predstavljena u biblioteci „Žarko Zrenjanin“

poetika strave

U petak, 24. maja, od 19 časova, u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ biće predstavljena edicija „Poetika strave“ izdavačke kuće „Orfelin“ iz Novog Sada. Gost biblioteke ovim povodom biće Dejan Ognjanović, urednik edicije, pisac svih pogovora i prevodilac nekih knjiga.

 

„Poetika strave“ je svojevrsni produžetak studije „Poetika horora“ Dejana Ognjanovića (Orfelin, 2014). Nastala je na osnovu doktorske teze koja prikazuje nastanak i razvoj angloameričke horor književnosti od 18. veka do današnjih dana.

 

Edicija se odlikuje  znalačkim i stručnim izborom vrhunskih predstavnika horor književnosti, kako klasičnih tako i modernih, koji do sada nisu bili prevođeni kod nas. Ova dela praćena su kvalitetnim, anotiranim prevodima, te iscrpnim biografijama autora i izdašnim, stručnim pogovorima. Knjige se takođe odlikuju vrhunskim dizajnom koji rade neki od najistaknutijih domaćih ilustratora. Prvih pet kola čini ukupno četrnaest knjiga do sada (još dve su trenutno u pripremi), sa klasičnim i modernim autorima kao što su H. F. Lavkraft, M. R. Džejms, Širli Džekson, Aldžernon Blekvud, Tomas Ligoti i drugi.

 

Pročitajte još: Andrija Poša dobitnik nagrade za animaciju na 20. Lut festu u Sarajevu

 

„Poetika strave“ već je privukla pažnju čitalačke publike iz celog regiona, jer slična ne postoji na srpskom jeziku i njegovim srodnim varijantama, a zrenjaninska publika imaće prilike da čuje na koji način su birani autori i dela, prateći sadržaji, kakve su reakcije čitalaca, kao i više informacija o horor književnosti u svetu i kod nas.

 

Zrenjanin je već dvaput ugostio Dejana Ognjanovića kao dobitnika nagrada na konkursima časopisa „Ulaznica“ Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz