• Edicija „Poetika strave“ biće predstavljena u biblioteci „Žarko Zrenjanin“

    U petak, 24. maja, od 19 časova, u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ biće predstavljena edicija „Poetika strave“ izdavačke kuće „Orfelin“ iz Novog Sada. Gost biblioteke ovim povodom biće Dejan Ognjanović, urednik edicije, pisac svih pogovora i prevodilac nekih knjiga.   „Poetika strave“ je svojevrsni produžetak studije „Poetika horora“ Dejana Ognjanovića (Orfelin, 2014). Nastala je […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Edicija „Poetika strave“ biće predstavljena u biblioteci „Žarko Zrenjanin“

    U petak, 24. maja, od 19 časova, u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ biće predstavljena edicija „Poetika strave“ izdavačke kuće „Orfelin“ iz Novog Sada. Gost biblioteke ovim povodom biće Dejan Ognjanović, urednik edicije, pisac svih pogovora i prevodilac nekih knjiga.

     

    „Poetika strave“ je svojevrsni produžetak studije „Poetika horora“ Dejana Ognjanovića (Orfelin, 2014). Nastala je na osnovu doktorske teze koja prikazuje nastanak i razvoj angloameričke horor književnosti od 18. veka do današnjih dana.

     

    Edicija se odlikuje  znalačkim i stručnim izborom vrhunskih predstavnika horor književnosti, kako klasičnih tako i modernih, koji do sada nisu bili prevođeni kod nas. Ova dela praćena su kvalitetnim, anotiranim prevodima, te iscrpnim biografijama autora i izdašnim, stručnim pogovorima. Knjige se takođe odlikuju vrhunskim dizajnom koji rade neki od najistaknutijih domaćih ilustratora. Prvih pet kola čini ukupno četrnaest knjiga do sada (još dve su trenutno u pripremi), sa klasičnim i modernim autorima kao što su H. F. Lavkraft, M. R. Džejms, Širli Džekson, Aldžernon Blekvud, Tomas Ligoti i drugi.

     

    Pročitajte još: Andrija Poša dobitnik nagrade za animaciju na 20. Lut festu u Sarajevu

     

    „Poetika strave“ već je privukla pažnju čitalačke publike iz celog regiona, jer slična ne postoji na srpskom jeziku i njegovim srodnim varijantama, a zrenjaninska publika imaće prilike da čuje na koji način su birani autori i dela, prateći sadržaji, kakve su reakcije čitalaca, kao i više informacija o horor književnosti u svetu i kod nas.

     

    Zrenjanin je već dvaput ugostio Dejana Ognjanovića kao dobitnika nagrada na konkursima časopisa „Ulaznica“ Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura