• Dramski studio za mlade obeležava tri decenije od osnivanja

    Dramski studio za mlade pri Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu obeležava tri decenije od osnivanja. Tim povodom će u četvrtak, 26. januara, u 19 časova, u foajeu zrenjaninskog teatra, biti otvorena izložba „Igra i uspomene“.   Na izložbi, koja će trajati do sredine februara, biće prikazani originalni materijali: fotografije sa predstava, proba, festivala, takmičenja, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Dramski studio za mlade obeležava tri decenije od osnivanja

    Dramski studio za mlade pri Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu obeležava tri decenije od osnivanja. Tim povodom će u četvrtak, 26. januara, u 19 časova, u foajeu zrenjaninskog teatra, biti otvorena izložba „Igra i uspomene“.

     

    Na izložbi, koja će trajati do sredine februara, biće prikazani originalni materijali: fotografije sa predstava, proba, festivala, takmičenja, kao i sačuvane diplome, plakati, flajeri i izvodi iz štampe. Sve to će biti predstavljeno po hronološkoj liniji koja se proteže duž osam metara, kao noseći segment izložbe.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Šest finalista za najveće književno priznanje, među njima i Uglješa Šajtinac

     

    – Ovaj projekat slavi višedecenijsku tradiciju pozorišne pedagogije u našem gradu. Izložba je osmišljena kao svojevrsni omaž našim nekadašnjim mentorima, ali i aktuelnim glumcima dramskog ansambla zrenjaninskog Narodnog pozorišta. Ujedno, izložba je posvećena i svima nama koji smo bili deo ove istorije dramskog studija. Izložba „Igra i uspomene – Tri decenije Dramskog studija za mlade“ rezultat je odnegovane ljubavi prema teatru koja je usađena u srce svakog od nas nekadašnjih polaznika, u trenutku kada smo u njega zakoračili – ističe inicijatorka i autorka izložbe Verica Nemet.

     

    Predstojeća izložba biće prilika da se evociraju uspomene na mentore Dramskog studija. Njegovi voditelji su se smenjivali kroz decenije, a njihova zaostavština je nemerljiva.

     

    – Po prvi put na jednom mestu biće prikazane objedinjene a decenijama čuvane uspomene polaznika koji su ih nesebično podelili za ovu priliku. Višemesečni zajednički rad na ovom projektu i istraživanje koje je iz njega proisteklo pokazalo nam je da je za tri decenije postojanja i delovanja ovog Dramskog studija u Zrenjaninu odigrano preko 160 predstava – navodi Nemet.

     

    Dramski studio za mlade osnovao glumac Miloje Buca Ivanović

     

    Dramski studio za mlade je osnovao glumac Miloje Buca Ivanović 1992. godine, vodeći ga delom samostalno, delom u saradnji sa glumcima iz ansambla matičnog pozorišta. U prvoj deceniji, važnu ulogu u pozorišnom obrazovanju mladih Zrenjaninaca imala je i glumica Svetlana Ceca Utješanović. Ona je u studiju bila aktivna od osnivanja pa sve do njenog odlaska sa scene.

     

    U drugoj deceniji Buca je rad nastavio samostalno, ali uvek uz podršku nekadašnjih polaznika. U trećoj deceniji je udruženo stvarao sa koleginicom Vesnom Varićak, koja je ovaj studio vodila zajedno sa Bucom u periodu od januara 2013. do 2018. i potom samostalno do juna 2021. godine.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Od ove sezone studio nastavlja tradiciju pedagoškog rada glumaca zrenjaninskog pozorišta. Ideja današnjih mentorki, a nekadašnjih polaznica, glumica Sanje Radišić i Jelene Kesić, bila je da u omaž osnivačima Buci i Belki (Ceci), studio vrati staro ime Dramski studio BB92, koji je nosio u prvim godinama postojanja.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura