• Dr Đorđe Radić: Prvi doktor poljoprivrednih nauka kod nas

    Izložba „Dr Đorđe Radić (1839 – 1922), poljoprivredni prosvetitelj i naučnik – Perom i delom među svima najveći”, čiji su autori Dragan Drašković i Olivera Ćosović, biće otvorena u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin od srede, 3. februara.   Organizatori izložbe su Savez inženjera i tehničara Srbije, Društvo inženjera Zrenjanin i Narodni muzej Zrenjanin. Nadležna […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Dr Đorđe Radić: Prvi doktor poljoprivrednih nauka kod nas

    Izložba „Dr Đorđe Radić (1839 – 1922), poljoprivredni prosvetitelj i naučnik – Perom i delom među svima najveći”, čiji su autori Dragan Drašković i Olivera Ćosović, biće otvorena u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin od srede, 3. februara.

     

    Organizatori izložbe su Savez inženjera i tehničara Srbije, Društvo inženjera Zrenjanin i Narodni muzej Zrenjanin. Nadležna kustoskinja je Vladislava Ignjatov. Izložba će biti dostupna do 2. marta, a ulaz je slobodan.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Slikar Rastko Stefanović ispuniće zacrtani cilj – uskoro će da doktorira

     

    Dr Đorđe Radić (1839 – 1922) rođen je Velikom Bečkereku. Bio je poljoprivredni prosvetitelj i naučnik, prvi doktor poljoprivrednih nauka kod nas i počasni član Srpske kraljevske akademije. Bio je prvi Srbin koji je na univerzitetu u Beču položio doktorat iz filozofije s poljoprivrednom raspravom.

     

    Ime Đorđa Radića je postalo poznato i potrebno Srbiji, te ga je Knez Mihailo Obrenović više puta pozivao i angažovao, prvi put 1864. godine.

     

    Osnivanjem Društva za poljsku privredu 1869. godine, dr Đorđe Radić je došao u Srbiju. Tada započinje novi period njegovog života i rada. Znanje koje je stekao školovanjem, kao i obilascima i proučavanjem poljoprivrednih dostignuća većine evropskih zemalja, stavljeno je u funkciju prosvećivanja i napretka srpskog seljaka.

     

    dr đorđe radić

     

    Iza sebe ostavio brojna naučna dostignuća

     

    O značaju i doprinosu dr Đorđa Radića u utemeljenju srpske poljoprivrede najbolje govore njegova dela. Ima preko 40 objavljenih knjiga i više od 500 objavljenih članaka.

     

    Među njegovim brojnim naučnim dostignućima može se pomenuti hibridizacija kukuruza koju je započeo pre nego što je to učinjeno u SAD-u, dobijanje raznih sorti kukuruza i krompira, kao i novih vrsta povrća. Zaslužan je za proizvodnju prvog pamuka u Ugarskoj, uvođenje plemenitije rase stoke i izvođenje ukrštanja.

     

    Izvodio je oglede sa uzgojem svilene bube. Zahvaljujući njemu su i nabavljene, za ono vreme, nove sprave i alati – gvozdeni plugovi i vršalice sa vitlom. Radio je na osnivanju poljoprivrednih škola u Požarevcu, Danilovgradu i Kraljevu. Obavljao je poslove sekretara u Srpskom poljoprivrednom društvu i sarađivao sa svim relevantnim imenima poljoprivredne nauke u Evropi i svetu.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura