• Dr Borislav Jankulov ostavio vrednu zbirku koja nije adekvatno zbrinuta

    Problem sa statusom i stanjem zbirke u Jaši Tomiću, koju je za sobom ostavio dr Borislav Jankulov, nije od juče. Problemom u kom se nalazi vredna zbirka ovog istoričara i pedagoga, rođenog u Sefkerinu, a koji se posle penzionisanja preselio u Jašu Tomić, rodno mesto svoje supruge Lenke Gađanski, bave se, na svoj način, i […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Dr Borislav Jankulov ostavio vrednu zbirku koja nije adekvatno zbrinuta

    Problem sa statusom i stanjem zbirke u Jaši Tomiću, koju je za sobom ostavio dr Borislav Jankulov, nije od juče. Problemom u kom se nalazi vredna zbirka ovog istoričara i pedagoga, rođenog u Sefkerinu, a koji se posle penzionisanja preselio u Jašu Tomić, rodno mesto svoje supruge Lenke Gađanski, bave se, na svoj način, i Narodni muzej Zrenjanin, ali i rukovodstvo sela.

     

    – Nažalost, vredna, rekao bih i impozantna zbirka dr Borislava Jankulova, nije dovoljno poznata javnosti. Niti je adekvatno zbrinuta, niti je na pravi način otvorena za javnost – kaže za portal zrenjaninski.com član Saveta Mesne zajednice Jaša Tomić Spaso Mladenovski.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Album prvenac grupe “Luča” ugledao svetlost dana (Video)

     

    Deo zbirke, koja se sastoji od nameštaja, knjiga, istorijskog i arheološkog materijala, koji je dr Borislav Jankulov prikupljao, kao i vrednog etnološkog materijala i slika, nalazi se u spomen sobi u seoskom Domu kulture. Spomen soba nije stalno otvorena za posetioce. Sam objekat Doma kulture nije u dobrom stanju, zahteva ulaganje, a seosko rukovodstvo ima velike planove.

     

    – U Jaši Tomiću nema mnogo čega vrednog kao što je ova zbirka. Niti je mnogo tako znamenitih ljudi, kao što je dr Borislav Jankulov, da bismo to ispustili. Dobro bi nam došla pomoć zrenjaninskog Narodnog muzeja u vezi sa zbirkom, kako bi se ona na pravi način obradila i sačuvala. Planiramo i da otkupimo kuću velikog slikara Stevana Aleksića. Želimo i da se pobrinemo da dostojno mesto dobije i zaostavština pisca Arsena Diklića – ističe Mladenovski.

     

    dr borislav jankulov
    Foto: Spaso Mladenovski

     

    Vredna zbirka zaslužuje mnogo više pažnje

     

    I u Narodnom muzeju Zrenjanin smatraju da vredna zbirka dr Borislava Jankulova zaslužuje mnogo više brige i pažnje. Zato su rešavanje pitanja statusa zbirke uvrstili u svoj plan i program rada za narednu godinu.

     

    – Nažalost, ova vredna zbirka čuva se u neadekvatnim uslovima i nije muzeološki obrađena. Trebalo bi pronaći modalitet saradnje između sela, odnosno Doma kulture u Jaši Tomiću i muzeja, kako bi se zbirka sačuvala, dobro konzervirala… Zbog loših uslova, pre izvesnog vremena su u muzej, iz zbirke dr Jankulova, prebačene dve slike Stevana Aleksića i jedna vredna garnitura za sedenje. Želimo da se što više artefakata adekvatno zbrine i da bude dostupno javnosti na pravi način. Ova zbirka to zaslužuje – smatra kustos Narodnog muzeja Zrenjanin Dejan Vorgić.

     

    Dr Borislav Jankulov je do smrti živeo u Jaši Tomiću. Sve što je imao, ostavio je selu. Kuću u kojoj je živeo takođe je ostavio selu, uz amanet da se u njoj otvori muzej, u kom bi bili izloženi predmeti koje je za života prikupio. Niti je kuća ostala u vlasništvu sela, niti je u njoj ikada otvoren muzej. Samo jedan deo zbirke nalazi se u spomen sobi, drugi se nalazi u podrumu, potpuno neadekvatno zbrinut.

     

    Meštani Jaše Tomića imaju ambiciozne planove ne bi li oživeli Dom kulture i ne bi li  promovisali ono vredno što u selu i dalje postoji i što bi moglo da bude zamajac turističkom razvoju. Koliko je to realno i šta će se u međuvremenu dešavati sa ovom vrednom, javnosti nedovoljno poznatom zbirkom, ostaje da se vidi.

     

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura