• Dom kulture Novi Bečej bio organizator i domaćin brojnih događaja

    Dom kulture Novi Bečej i ove godine je bio organizator i domaćin brojnih kulturno – umetničkih događaja, koji su privukli veliku pažnju publike.   Svakako jedna od najvećih i najznačajnijih novobečejskih manifestacija je „Obzorja na Tisi – Dani Josifa Marinkovića“. Ova manifestacija je održana po trideseti put. Centralni deo celog projekta ove godine predstavljala je proslava […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Dom kulture Novi Bečej bio organizator i domaćin brojnih događaja

    Dom kulture Novi Bečej i ove godine je bio organizator i domaćin brojnih kulturno – umetničkih događaja, koji su privukli veliku pažnju publike.

     

    Svakako jedna od najvećih i najznačajnijih novobečejskih manifestacija je „Obzorja na Tisi – Dani Josifa Marinkovića“. Ova manifestacija je održana po trideseti put. Centralni deo celog projekta ove godine predstavljala je proslava jubileja – tri decenije od osnivanja manifestacije.

     

    Stalna manifestacija Doma kulture opštine Novi Bečej osnovana je 1993. godine. Posvećena je Novobečejcu, rodonačelniku srpske solo pesme, kompozitoru Josifu Marinkoviću.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Raspisan javni konkurs za izbor direktora Narodnog muzeja Zrenjanin

     

    „Konceptualno, manifestacija je jedina ove vrste u našoj zemlji. Bavi se solo pesmom, koja je kao muzički oblik danas gotovo skrajnuta i nepravedno zapostavljena. Manifestacija je iznedrila 115 novih (savremenih) solo pesama, kao i prvu i jedinu banatsku operu „Dečak koji se ničega nije bojao“ Dimitrija O. Golemovića. Ove godine, u čast jubileju, uspeli smo da izdamo treći tom Zbirke konkursnih kompozicija, koji sadrži 48 savremenih solo pesama nastalih na „Obzorjima“. Ove zbirke našle su svoj put do mnogih učenika i studenata solo pevanja, njihovih profesora, muzičkih stručnjaka, kao i poštovalaca ovog muzičkog žanra“, kažu u Domu kulture Novi Bečej.

     

    dom kulture novi bečej organizovao obzorja na tisi
    Foto: Dom kulture Novi Bečej

     

    Čuvaju od zaborava trajne vrednosti

     

    Povodom značajnog jubileja, bila je otvorena i izložba koja je predstavila „Obzorja na Tisi“ u proteklih 30 godina postojanja. Upotrebljen je sav dosadašnji video materijal sa manifestacije, kao i fotografije. Izložbu su pripremili hroničar Stevan Davidović, jedan od autora monografije „Obzorja na Tisi“, izdate 2017. godine, i dizajnerka grafike Timea Čajka.

     

    „Važno je napomenuti da je samoj manifestaciji prethodilo upoznavanje učenika svih škola na teritoriji naše opštine sa imenom i delom Josifa Marinkovića, kroz predavanje, video materijal i učenje njegovih kompozicija, koje su primerene školskom uzrastu. Takođe, prethodilo je i upoznavanje učenika sa solo pesmom kao muzički oblikom i samom manifestacijom“, ističu u Domu kulture.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Učenici Muzičke škole ostvarili odlične rezultate na međunarodnom takmičenju

     

    U ovoj ustanovi dodaju da, čuvajući od zaborava trajne vrednosti Marinkovićevog dela, organizatori „Dana Josifa Marinkovića“ nastoje da poput njega stvaraju i neguju univerzalne i humane umetničke vrednosti. Žele i da podsete javnost na značaj njegovog imena i dela.

     

    dom kulture novi bečej organizovao obzorja na tisi
    Foto: Dom kulture Novi Bečej

     

    Održana i Tiska akademija akvarela

     

    Druga velika manifestacija koja je ove godine održana u Domu kulture Novi Bečej bila je 27. Likovna kolonija „Tiska akademija akvarela“, u kojoj je učestvovalo desetoro slikara. U pitanju su afirmisani slikari koji su došli po pozivu: Aleksandar Saša Bogdanović, Radule Bošković, Stanko Rodić, Maja Verzoti, Šandor Šlajf, Silva Vujović, Ramona Magda, Jelena Verbović, Timea Čajka i Edit Zerebelji Tenji.

     

    „Svrha kolonije je negovanje čistog, izvornog akvarela, gde su glavni elementi papir kao podloga, pigment kao boja i voda kao medij. Radeći kao otvoreni atelje za posete, slikari su iza sebe ostavili po tri rada. To predstavlja 30 novih umetničkih dela, koja će obogatiti fundus slika „Tiske akademije akvarela“. Osim rada, razmenjivala su se iskustva i stvorila nova prijateljstva“, navode u Domu kulture.

     

    U čast ove manifestacije održan je i koncert „Zvuci kao boje“, na kome je nastupio orkestar Aleksandra Dujina sa vokalnom solistkinjom Nevenom Reljin. Upravo ovaj koncert, u Domu kulture izdvajaju kao još jedan značajan kulturni događaj u Novom Bečeju. Tokom Dujinove profesionalne muzičke karijere, koja traje bezmalo pola veka, i nakon više od sto autorskih instrumentalnih kompozicija koje je stvorio, album „Zvuci kao boje“ je njegov prvi stvaralački iskorak u muziku sa vokalima.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    – Mislim da sam uspeo da stvorim jednu priču koja je zaokružila sve one muzičke stilove koje sam u životu svirao – rekao je tim povodom Aleksandar Dujin.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura