• Čuveni dizajner Mirko Ilić posetio Zrenjanin: Grad je išaran i naružen navijačkim grafitima

    Iako saradnja čuvenog jugoslovensko – američkog strip crtača, ilustratora, pedagoga i dizajnera svetske reputacije i Narodnog muzeja Zrenjanin traje od 2020. godine, kada je u izložbenom salonu i na panoima na Trgu slobode organizovana izložba plakata „Projekt Tolerancija“, Mirko Ilić je tek juče prvi put bio u našem gradu.   Povod za to bilo je […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Čuveni dizajner Mirko Ilić posetio Zrenjanin: Grad je išaran i naružen navijačkim grafitima

    Iako saradnja čuvenog jugoslovensko – američkog strip crtača, ilustratora, pedagoga i dizajnera svetske reputacije i Narodnog muzeja Zrenjanin traje od 2020. godine, kada je u izložbenom salonu i na panoima na Trgu slobode organizovana izložba plakata „Projekt Tolerancija“, Mirko Ilić je tek juče prvi put bio u našem gradu.

     

    Povod za to bilo je predavanje pod naslovom „Dizajn aktivizam“, kao i otvaranje izložbe plakata „Projekt Tolerancija“ u Belom Blatu.

     

    Mirko Ilić od 1986. godine živi u Americi. Kako je objasnio, otišao je tamo da se ne promeni, jer je strahovao da će ga ovde promeniti.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Muška vokalna grupa „Panonika“ sjajno započela novu sezonu na festivalu u Opatiji

     

    Od tada, objavlјivao je ilustracije u Tajmu, Nјujork tajmsu, Vol Strit žurnalu i drugim uticajnim američkim novinskim listovima i časopisima. Godine 1991. postaje umetnički direktor Tajm Internešnala, a sledeće godine umetnički direktor op-eda (stranice nasuprot uredničke) u Nјujork tajmsu. Dobitnik je brojnih nagrada, a dela mu se čuvaju u zbirkama Muzeja Smitsonijan i MoMa u Nјujorku.

     

    Neophodnost slobode izražavanja i umetničkog aktivizma

     

    Predavanje „Dizajn aktivizam“ najavljeno je kao predavanje koje govori o neophodnosti slobode izražavanja i umetničkog aktivizma.

     

    Kroz predavanje, koje se odvijalo kroz slajdove o radovima, Ilić je govorio o slobodi, angažovanju, o tome kako su na izložbu plakata „Projekt Tolerancija“, a do sada ih je bilo 160 širom sveta, reagovale zajednice u kojima su postavljane.

     

    – Najviše uništavanja plakata dogodilo se u zemljama istočne Evrope. Plakati na kojima su bile slike i poruke koje pozivaju na toleranciju, na poštovanje drugačijeg, izazivali su ekstremnu netolerenciju. Cepani su plakati, uklanjani čitavi panoi, izložba je postavljana na mesta koja su nedostupna i nevidljiva, a da u većini slučajeva nadležni organi nisu reagovali. Zanimljivo je kako u istočnoj Evropi postoji mišljenje da kada je nešto na javnoj površini, u javnoj svojini, nije ničije i kako je dozvoljeno uništavati – rekao je Ilić na predavanju.

     

    Kako se kroz njegov dizajn aktivizam proteže slogan „Ovo se ne može platiti“, kroz zanimljivu priču koja je trajala više od jednog sata, Ilić je, pričajući o nekoliko zanimljivih situacija, istakao kako je nagrada ipak stigla, i to sa neverovatnih mesta.

     

    – Plakat koji sam napravio za jedan festival i koji nije prihvaćen od strane organizatora, završio je kao tetovaža na ruci jednog od najpopularnijih američkih rok muzičara, koji je, opet, popularan na društvenim mrežama. Zato je plakat kroz tetovažu videlo ko zna koliko ljudi. Nagrada uvek stigne – istakao je Ilić.

     

    Utisci o Zrenjaninu

     

    U Zrenjaninu je, kaže, prvi put. Grad mu se dopada, jako je lep, izgleda kao mali evropski gradić koji se razvijao oko železničke stanice. Pitom i topao. Ali, u nekoliko navrata je istakao ono što ga je posebno uznemirilo.

     

    – Grad je išaran i naružen navijačkim grafitima. To odmah upada u oči. Navijači bi morali dobro da razmisle ko im je važniji – njihov klub ili njihov grad. Za 200 godina neće se pamtiti lokalni fudbaleri ili klub, nego najbolji pisac ili slikar. Imam utisak da vaša vlast investira u pogrešne ljude. Samo trajne vrednosti opstaju i ostaju – istakao je Ilić.

     

    Bilo mu je čudno i što muzej ne radi nedeljom, pa je vrata otvorio specijalno za ovo predavanje.

     

    – Muzej ne radi nedeljom, jer bi nekom, možda, palo na pamet da dođe u slobodno vreme. A kome treba kultura – rekao je Ilić.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Narodni muzej nakon ove posete bogatiji je za 30 plakata, koje su radili dizajneri iz celog sveta, a izabrao ih sam Ilić.

     

    Nakon predavanja Mirka Ilića, koji je dupke napunio salon zrenjaninskog muzeja, u Belom Blatu je otvorena izložba plakata „Projekt Tolerancija“.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura