• ČITAOCIMA PORTALA POKLANJAMO KNJIGU „PET UGLOVA“

    Portal zrenjaninski.com i izdavačka kuća „Laguna“ ove subote vam poklanjaju knjigu „Pet uglova“, dobitnika Nobelove nagrade za književnost Marija Vargasa Ljose. Da biste učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da, ukoliko to već niste učinili, lajkujete Fejsbuk stranicu portala zrenjaninski.com, a zatim da ovaj tekst podelite sa naše na vašu Fejsbuk stranicu, pod opcijom „javno“ (public). Imena dvoje […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    ČITAOCIMA PORTALA POKLANJAMO KNJIGU „PET UGLOVA“

    pet-uglovaPortal zrenjaninski.com i izdavačka kuća „Laguna“ ove subote vam poklanjaju knjigu „Pet uglova“, dobitnika Nobelove nagrade za književnost Marija Vargasa Ljose.

    Da biste učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da, ukoliko to već niste učinili, lajkujete Fejsbuk stranicu portala zrenjaninski.com, a zatim da ovaj tekst podelite sa naše na vašu Fejsbuk stranicu, pod opcijom „javno“ (public). Imena dvoje dobitnika objavićemo sutra na našoj Fejsbuk stranici.

    U novom romanu dobitnika Nobelove nagrade 2010. prikazan je neumoljiv portret Fudžimorijevog Perua. (Alberto Kenja Fudžimori je bivši predsednik Perua koji je obavljao tu dužnost od 1990. do 2000. godine).

    Pričajući o tome kako je nastao roman „Pet uglova“, Vargas Ljosa je istakao: „Zamisao o ovom romanu otpočela je slikom dve gospođe, prijateljice, koje jedne noći nenadano, a da ni jedna ni druga nisu pomišljale na to, doživljavaju erotske senzacije. Zatim se ta zamisao postepeno pretvorila u detektivski roman, gotovo triler, a triler se preobrazio u svojevrsni mural peruanskog društva u poslednjim mesecima ili sedmicama Fudžimorijeve i Montesinosove diktature. Dopala mi se ideja da priča bude nazvana Pet uglova, kao četvrt koja na neki način predstavlja simbol Lime, Perua, a takođe i razdoblja u koje je smeštena ova priča.

    Ako postoji tema koja prožima celu povest, koja se provlači kroz nju, onda je to novinarstvo, žuta štampa. Fudžimorijeva diktatura je koristila žutu štampu, novinarstvo skandala, kao političko oružje da sroza ugled i da u moralnom pogledu uništi sve svoje protivnike. Istovremeno, prisutno je i ono drugo lice, pokazujući kako novinarstvo, koje može biti nešto nisko i prljavo, najednom može postati instrument oslobođenja, građanske i moralne odbrane jednog društva. Ta dva lica novinarstva su jedna od centralnih tema Pet uglova“.

    Roman poziva na razmišljanje o tome koliko je važna sloboda štampe i o tome kakve opasnosti sa sobom donosi krivotvorenje informacija – kada se novinarstvo izopačuje u senzacionalizam – ili otvoreno i jasno, kada se korumpirani režimi bave političkim manipulisanjem medija.

    Mario Vargas Ljosa rodio se u Arekipi, u Peruu 1936. Postao je poznat posle objavljivanja romana „Grad i psi“, za koji je dobio Nagradu Kratke biblioteke kuće „Seix Barral“ 1962. i Nagradu kritike 1963. Njegov drugi roman „Zelena kuća“ dobio je Nagradu kritike i Međunarodnu nagradu „Romulo Galjegos“. Pored romana objavljivao je i dramska dela, studije i eseje.

    Knjigu „Pet uglova“ Marija Vargasa Ljose možete naći u prodaji u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs Knjižara “Laguna” nalazi se u Aviv Parku Zrenjanin. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura