• Ansambl „Folklorika“ oduševio posetioce „Velikogospojinskih dana“ (Foto)

    Na „Velikogospojinskim danima“ u Novom Bečeju publika je sa uživanjem ispratila nastup novosadskog Kulturno – umetničkog društva „Folklorika“.   „Folklorika“ je jedan od najmlađih novosadskih folklornih ansambala. Osnovana je na Svetski dan mladih, 12. avgusta 2016. godine.   – Trenutno imamo 100 članova, od kojih su 80 deca – kaže za portal zrenjaninski.com Marina Ilin, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Ansambl „Folklorika“ oduševio posetioce „Velikogospojinskih dana“ (Foto)

    Na „Velikogospojinskim danima“ u Novom Bečeju publika je sa uživanjem ispratila nastup novosadskog Kulturno – umetničkog društva „Folklorika“.

     

    „Folklorika“ je jedan od najmlađih novosadskih folklornih ansambala. Osnovana je na Svetski dan mladih, 12. avgusta 2016. godine.

     

    – Trenutno imamo 100 članova, od kojih su 80 deca – kaže za portal zrenjaninski.com Marina Ilin, predsednica KUD-a i umetnička direktorka. – Imamo mališane od 3 do 6 godina u grupi „Azbuka folklora“, pa onda redom mlađe, starije folkloraše, veterane, ali i rekreativce. Ali, osim folklora, u udruženju imamo i razne radionice, na primer radionicu opančarstva, veza… – ističe Marina.

     

     

    Marina i njen suprug su, inače, opančari.

     

    – U stvari, muž je obućar, i kada je ručno pravljena obuća potisnuta jeftinim uvozom, završili smo oboje kurs opančarstva. To što znamo da napravimo opanke pomaže i folklornom ansamblu, ali mi sada od opanaka i živimo. Ne možemo da ih napravimo koliko se traže. I najveći deo nošnji za članove ansambla sam sama sašila na staroj bakinoj singerici – priča Marina.

     

     

    Deca vole da se bave folklorom, a Marina ističe da je jako važno kako izgledaju prve probe.

     

    – Na prvim probama deca ili zavole folklor ili odustanu. Ja imam i muzičko i pedagoško obrazovanje, imam odlične saradnike i većina dece koja krene i ostane sa nama. Insistiram na tome da razumeju zašto nešto rade, zašto se nešto igra, a insistiram i na pevanju, jer mislim da je važno da se uz igru i peva – kaže Marina.

     

    A da je to baš sve tako, potvrđuje i nastup u Novom Bečeju. Uživali su igrači, ali još više publika.

     

    Foto: Krsto Kalinić

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura