Kultura Vesti Zrenjanin

Ansambl “Folklorika” oduševio posetioce “Velikogospojinskih dana” (Foto)

folklorika
Foto: Krsto Kalinić

Na “Velikogospojinskim danima” u Novom Bečeju publika je sa uživanjem ispratila nastup novosadskog Kulturno – umetničkog društva „Folklorika“.

 

„Folklorika“ je jedan od najmlađih novosadskih folklornih ansambala. Osnovana je na Svetski dan mladih, 12. avgusta 2016. godine.

 

– Trenutno imamo 100 članova, od kojih su 80 deca – kaže za portal zrenjaninski.com Marina Ilin, predsednica KUD-a i umetnička direktorka. – Imamo mališane od 3 do 6 godina u grupi “Azbuka folklora”, pa onda redom mlađe, starije folkloraše, veterane, ali i rekreativce. Ali, osim folklora, u udruženju imamo i razne radionice, na primer radionicu opančarstva, veza… – ističe Marina.

 

 

Marina i njen suprug su, inače, opančari.

 

– U stvari, muž je obućar, i kada je ručno pravljena obuća potisnuta jeftinim uvozom, završili smo oboje kurs opančarstva. To što znamo da napravimo opanke pomaže i folklornom ansamblu, ali mi sada od opanaka i živimo. Ne možemo da ih napravimo koliko se traže. I najveći deo nošnji za članove ansambla sam sama sašila na staroj bakinoj singerici – priča Marina.

 

 

Deca vole da se bave folklorom, a Marina ističe da je jako važno kako izgledaju prve probe.

 

– Na prvim probama deca ili zavole folklor ili odustanu. Ja imam i muzičko i pedagoško obrazovanje, imam odlične saradnike i većina dece koja krene i ostane sa nama. Insistiram na tome da razumeju zašto nešto rade, zašto se nešto igra, a insistiram i na pevanju, jer mislim da je važno da se uz igru i peva – kaže Marina.

 

A da je to baš sve tako, potvrđuje i nastup u Novom Bečeju. Uživali su igrači, ali još više publika.

 

Foto: Krsto Kalinić

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM