• AKCIJA ZA OBNOVU BISTE SLOBODANU BURSAĆU

    ZRENJANIN – Organizatori Horskog festivala „Slobodan Bursać“, KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina pokrenuli su akciju prikupljanja sredstava za obnovu biste Slobodanu Bursaću u zrenjaninskoj Aleji velikana. Bista dirigenta Slobodana Bursaća, rad vajara Slobodana Kojića iz Kikinde, otkrivena je 5. juna 2004. godine u Aleji velikana, u Karađorđevom parku, da bi četiri godine kasnije […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    AKCIJA ZA OBNOVU BISTE SLOBODANU BURSAĆU

    ZRENJANIN – Organizatori Horskog festivala „Slobodan Bursać“, KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina pokrenuli su akciju prikupljanja sredstava za obnovu biste Slobodanu Bursaću u zrenjaninskoj Aleji velikana.

    Bista dirigenta Slobodana Bursaća, rad vajara Slobodana Kojića iz Kikinde, otkrivena je 5. juna 2004. godine u Aleji velikana, u Karađorđevom parku, da bi četiri godine kasnije bila ukradena i odneta iz spomeničkog kompleksa. Stoga su organizatori akcije došli na ideju da se izlije nova bista, na osnovu originalnog kalupa koji se nalazi u depou Narodnog muzeja u Zrenjaninu, i da bude postavljena na postojeći postament.

    „Spomen bista će biti izlivena od bronze i biće ista kao i originalna, pošto još uvek postoji originalan kalup u gipsu na osnovu kojeg se može izliti. Takođe, uvidom u stanje postamenta, izrađenog od granitnog kamena, primećena su oštećenja, kao i nakrivljenje, zbog čega će radovi obuhvatiti i njegovu kompletnu rekonstrukciju. Procenjeno je da je za kompletnu obnovu biste i postamenta potrebno 120.000 dinara“, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

    U cilju prikupljanja sredstava otvoren je namenski račun na koji građani i organizacije mogu da uplate novčane priloge za obnovu biste. Broj računa je 205-0000000240241-75, kod Komercijalne banke.

    Akcija je zamišljena tako što će se i putem koncerata, pozorišnih predstava, izložbi i drugih kulturnih manifestacija i događaja prikupljati prilozi koja će biti uplaćivani na ovaj namenski račun. Prvi u nizu događaja u okviru kojeg će se sredstva sakupljati i koji predstavlja početak akcije je novogodišnji humanitarni koncert Horskog festivala Slobodan Bursać „Praznične horske čarolije“, koji će biti održan u četvrtak, 22. decembra u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina, od 19 časova. Tom prilikom će biti postavljena kutija za dobrovoljne priloge za ovu namenu u holu Kulturnog centra.

    Novac za obnovu biste će se sakupljati i u okviru nastupa hora Seti Serafim Sarovski u  Baroknoj sali Gradske kuće 29. decembra, kao na tradicionalnom novogodišnjem koncertu Zrenjaninske filharmonije početkom januara 2017. godine. Tim povodom će u februaru sledeće godine i mladi iz Cekoma – Centra za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju igrati jednu od svojih predstava Kulturnom centru Zrenjanina,  a u narednim mesecima je planirano i da bude održan koncert za orgulje u Reformatskoj crkvi u Zrenjaninu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. U Elemiru „je nestalo“ 5 bista, ima to godina, u strogom centru, jedna ispred zabavišta, 3 ispred škole i 1 kod ambulante, a, da nikada nisu pronađene. Ostali su samo postamenti, da nas podsećaju na narodne heroje! Čim počne da radi željezara, treba sirovine, onda „sve može“, izgleda!!! Pozdrav iz Elemira!

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura