• „Adresat nepoznat“ je predstava koju svako od nas mora da pogleda

    Jevrejska opština Zrenjanin i ove godine obeležava 27. januar, Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta. Povodom toga, biće izvedena predstava „Adresat nepoznat“ na sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, u nedelju, 26. januara, od 20 časova.   Predstavu je režirao Stefan Sablić, a uloge tumače Marko Janketić i Stefan Trifunović.   Predstava „Adresat nepoznat“ je rađena […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    „Adresat nepoznat“ je predstava koju svako od nas mora da pogleda

    Jevrejska opština Zrenjanin i ove godine obeležava 27. januar, Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta. Povodom toga, biće izvedena predstava „Adresat nepoznat“ na sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, u nedelju, 26. januara, od 20 časova.

     

    Predstavu je režirao Stefan Sablić, a uloge tumače Marko Janketić i Stefan Trifunović.

     

    Predstava „Adresat nepoznat“ je rađena po istoimenoj knjizi Katrin Kresman Teilor. Ona govori o dva prijatelja, nemačkom Jevrejinu Maksu Ajnštajnu (Stefan Trifunović), koji je pre Drugog svetskog rata emigrirao u SAD, i njegovom prijatelju iz detinjstva, Nemcu Martinu Šulcu (Marko Janketić), koji je ostao u Nemačkoj. Priča počinje u momentu kada Martin ne čini ništa da bi spasao sestru svog prijatelja. Očajan i razočaran, Maks u nacističku Nemačku počinje da šalje šifrovana pisma. A ta pisma na Martina bacaju sumnju da sarađuje sa Jevrejima. Epilog je „adresat nepoznat“ – Martina ubijaju, a Maks uspeva da osveti ubistvo sestre.

     

    Pročitajte još: Novinar Nikola Božović predstavio svoju knjigu „Ljudi u ravnici“

     

    Ovo delo objavljeno je prvi put u Americi 1938, a pisano je na osnovu stvarnih činjenica i događaja. Njegov značaj ogleda se i u tome što je, kao i druga slična dela, svoju aktuelnost doživelo u naše dane. I to zbog privlačnosti fašizma kao teorije podesne za sve oblike radikalizma, sistematizovanih nasilja, netrpeljivosti prema manjinama, njihovom načinu života i ponašanja, ksenofobije, mržnje prema svemu što je različito i drugačije, za antisemitizam, rasizam i svaku versku i drugu isključivost.

     

    Stefan Sablić: Svedoci smo prekrajanja istorije

     

    Reditelj predstave Stefan Sablić smatra da je ovo jedan od pravih načina na koji se Međunarodni dan sećanja na žrtve mora obeležiti.

     

    – Mi smo svedoci prekrajanja istorije. Živimo u jednom nadrealnom vremenu, u kojem pored živih svedoka i dokumenata imamo čak negiranje Holokausta, jednog od najvećih poraza čovečanstva. Zato ova predstava ne samo da ima smisao igranja već je mogu reći neophodna. Moram da primetim da naše društvo u medijima nije dovoljno obeležilo ovaj dan podsećanja i propušta da ukaže na opasnost koja nam je tako blizu. Ulažem i uložiću velike napore, u ovoj sredini koja na momente samo izigrava da je civilizovana i da obraća pažnju, da ova predstava zaživi na celom prostoru bivše Jugoslavije. Tu će pronaći svoje mesto baš onako kao što je neophodno – rekao je Sablić.

     

    Organizator ovog gostovanja je Jevrejska opština Zrenjanin. Ulaz je besplatan. Karte se mogu rezervisati na biletarnici pozorišta na broj telefona 023/560 136. To se može učiniti radnim danima (osim utorkom) i subotom od 9 do 12, i od 18 do 20 časova.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura