Marketing Vesti Zrenjanin

Bogata istorija čuvenog zrenjaninskog hotela, mnogi ovo nisu znali

hotel vojvodina

Mnogi ne znaju da Hotel „Vojvodina“, u centru Zrenjanina, ima istoriju dužu od jednog veka. Na mestu gde se danas nalazi zgrada starog hotela, temelje hotelijerstva u Zrenjaninu udario je čuveni bečkerečki poslovni čovek tog vremena Ferenc (Franja) Roža.

 

Roža je gradnju hotela i gradske kafane počeo 1886. godine. Na mestu na kom je nikao hotel, postojala je mala gostionica.

 

Hotel „Roža“ je izgrađen prema projektu tadašnjeg gradskog arhitekte Ferenca Pelcla. Roža je imao velike planove sa hotelom, ali ga je u realizaciji ideja sprečila bolest.

 

Hotel 1921. godine preuzima David Kon i preimenuje ga u Grand hotel „Vojvodina“. Kon ga modernizuje, proširuje, izbija sedam izloga sa strane trga, uvodi vodu i centralno grejanje, a u sklopu hotela nalazi se i kinematograf. Hotel je imao divnu baštu prema Begeju.

 

Nakon Drugog svetskog rata, hotel je nacionalizovan i u društvenom vlasništvu postojao je sve do privatizacije 2004. godine. Od 2004. godine „Vojvodina“ se nalazi u sistemu MAT hotela.

 

Hotel „Vojvodina“ smešten na idealnom mestu

 

Novi hotel izgrađen je 1971. godine, a stari deo, koji je pod zaštitom Zavoda zaštitu spomenika kulture, više se ne koristi kao hotel.

 

Danas je Hotel „Vojvodina“ moderan, komforan hotel sa četiri zvezdice.

 

Smešten na idealnom mestu, u samom centru grada, svojim gostima obezbeđuje komfor, lep ambijent, viskokvalitetnu uslugu, odličnu hranu, kvalifikovano i ljubazno osoblje…

 

Hotel „Vojvodina“ danas raspolaže sa 92 smeštajne jedinice. Gostima i posetiocima na raspolaganju su i dva luksuzna restorana sa 400 mesta.

 

Lobi bar, kao i letnja bašta, spadaju u najomiljenija mesta Zrenjaninaca za prvu jutarnju kafu.

 

Pročitajte još: Najlepše mesto za vašu prvu jutarnju kafu je bašta Hotela „Vojvodina“

 

Od 1886. do 2019. godine Hotel „Vojvodina“ je menjao vekove, vlasnike, ali nikad nije prestao da bude omiljeno mesto Zrenjaninaca, koji su bar jedan od velikih životnih datuma obeležili upravo u hotelu.

 

Omiljeno je mesto i posetiocima iz celog sveta koji su se u njemu osećali udobno, ugodno, komforno i sa sobom poneli delić dugačke i slavne istorije.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM