Hronika Vesti Zrenjanin

Zaplenjene antičke kovanice, pokušao da ih prokrijumčari strani državljanin

antičke kovanice
Foto: Uprava carina

Carinici su, u saradnji sa policijom, na graničnom prelazu Srpska Crnja zaplenili antičke kovanice, potvrđeno je portalu zrenjaninski.com u Upravi carina. Kovanice je jedan putnik pokušao da prokrijumčari tako što ih je pomešao sa aktuelnim metalnim novcem.

 

Slučaj je otkriven kada je na izlazu iz zemlje na red za kontrolu pristigao automobil marke “folksvagen pasat”, albanskih registarskih oznaka. Za njegovim volanom je bio 33-godišnji albanski državljanin.

 

Na uobičajeno pitanje o tome da li ima nešto za prijavljivanje, putnik je rekao da nema ništa, izuzev ličnog prtljaga.

 

PROČITAJTE JOŠ: Muškarac iz Zrenjanina vozio auto u stanju potpune alkoholisanosti

 

Automobil je ipak izdvojen za detaljan pregled. Tom prilikom je iza suvozačkog sedišta pronađen neseser, sa dosta metalnog novca u jednoj od pregrada.

 

antičke kovanice
Foto: Uprava carina

 

Carinici su ubrzo utvrdili da se među važećim novčanicama raznih valuta nalaze i antički novčići koji imaju antikvitetnu i numizmatičku vrednost.

 

Konsultovani su stručnjaci Narodnog muzeja Zrenjanin koji smatraju da je reč o 15 bronzanih rimskih novčića iz perioda od I do IV veka, a da jedan zlatni novčić pripada ranijem, helenističkom periodu. Originalnost i vrednost pronađenih novčića, međutim, biće utvrđena nakon stručne ekspertize.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Putnika je, zajedno sa otkrivenim kovanicama, preuzela policija u dalju nadležnost.

 

antičke kovanice
Foto: Uprava carina

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM