Hronika Vesti Zrenjanin

Za širenje lažnih vesti i panike kazna zatvora do pet godina!

predsednik privrednog suda
Foto: Pixabay

Nepoštovanje propisa, odluka i naredbi nadležnih organa u cilju sprečavanja i suzbijanja epidemije korona virusa, kao i širenje lažnih vesti kojima se izaziva panika predstavljaju krivično delo, upozorava Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST). Ovo udruženje apeluje na građane da poštuju zaštitne mere Vlade Srbije.

 

Za krivično delo “Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije”, Krivičnim zakonikom je predviđena novčana kazna ili kazna do tri godine zatvora.

 

Ukoliko pak zbog nepoštovanja datih propisa i mera dođe do prenošenje zarazne bolesti, okrivljenom za ovo krivično delo – “prenošenje zarazne bolesti”, preti kazna zatvora do tri godine.

 

Pročitajte još: Sedmoro novoobolelih od virusa korona, evo kakvo je stanje u Zrenjaninu

 

UST ukazuje i na krivičnu odgovornost onih koji iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrdnji izazovu paniku, odnosno na taj način osujete ili znatno otežaju sprovođenje odluka i mera državnih organa, naročito putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava.

 

Širenje lažnih vesti, upozorava ovo strukovno udruženje, predstavlja krivično delo “Izazivanje panike i nereda”. Zaprećena kazna zatvora za ovo krivično delo, u zavisnosti od oblika izvršenja dela, kreće se od tri meseca pa do pet godina.

 

UST takođe očekuje da se pravosudni organi ponašaju odgovorno i oprezno, poštujući i sprovodeći sve mere Vlade Srbije radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja korona virusa.

 

Takođe, očekuje i da efikasno obave svoj posao, prihvatajući postojeće stanje kao samo jedan od rizika sa kojim se u praksi inače susreću, te da će potpunosti očuvati princip vladavine prava, štiteći građane koji poštuju zakon od onih koji imaju nameru da nastalu situaciju iskoriste kako bi ugrozili tuđu imovinu, bezbednost ili sigurnost, odnosno narušili javni red i mir.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM