Hronika Vesti Zrenjanin

Vatrogasne jedinice izvele vežbu pred ministrom policije (Foto)

vatrogasne jedinice

Tehničko – taktički zbor zrenjaninskih dobrovoljnih vatrogasnih društava održan je jutros na Trgu slobode, u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Ovu manifestaciju organizovali su Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Vatrogasno – spasilački bataljon Zrenjanin i Gradski vatrogasni savez.

 

Pored smotre vozila Sektora za vanredne situacije i dobrovoljnih vatrogasnih društava, i smotre ešalona 300 pripadnika operativnih jedinica DVD, izvedene su pokazne vežbe ispred Gradske kuće.

 

U obraćanju prisutnima, gradonačelnik Čedomir Janjić je podsetio da su na teritoriji grada Zrenjanina aktivna čak 23 dobrovoljna vatrogasna društva, sa ukupno 2.400 članova. Time se malo koji grad može pohvaliti.

 

– To su organizacije koje su prve na udaru u slučaju požara u selima i atarima, ali i u gradu. Bili smo svedoci u prethodnim godinama i decenijama koliko su oni bitni u vanrednim situacijama. A ova društva imaju sjajnu saradnju i sa profesionalnim jedinicama u našem gradu. Trudimo se da održimo i njihove objekte i opremu na visokom nivou – istakao je Janjić.

 

On se zahvalio ministru Stefanoviću što je prepoznao značaj dobrovoljnog vatrogastva. Dodao je da je Stefanović najzaslužniji i za donošenje zakona u ovoj oblasti.

 

vatrogasne jedinice

 

Impresivne brojke o članstvu

 

O radu dobrovoljnih vatrogasnih društava u Zrenjaninu pohvalno se izrazio i ministar Stefanović.

 

– Hvala vam što ste se opredelili za ovu plemenitu profesiju, za žrtvovanje svog vremena da biste pomogli svom narodu i naseljima. Impresivne su brojke o članstvu u vašim društvima u Zrenjaninu. Impresivni su i podaci o tome da u svakom naselju postoji vatrogasni dom i da imate ozbiljan fond vozila. Vatrogasci su tihi heroji, koji spašavaju živote. A da bismo oživeli instituciju dobrovoljnog vatrogastva, u saradnji sa svim društvima doneli smo i novi zakon. Uveli smo i edukaciju za najmlađe, o opasnostima kojima mogu biti izloženi – naglasio je ministar Stefanović.

 

On je najavio da će posle prijema nove klase vatrogasaca Srbija imati najveći broj profesionalnih pripadnika vatrogasnih jedinica u poslednjih 15 godina.

 

– Nameravamo da taj broj dalje povećavamo. Stižu i nova vozila, naručena su već i za sledeću godinu, i te benefite osetiće i vatrogasci i građani. A ministarstvo će naći načina da pomogne i DVD, doniranjem vozila koja su koristile profesionalne jedinice – najavio je Stefanović.

 

Deo programa bile su i vatrogasne vežbe podmlatka, juniora i seniora. Izvedena je i združena vežba Vatrogasno – spasilačkog bataljona Zrenjanin i operativnih jedinica DVD-a.

 

Raport ministru Stefanoviću predao je potpredsednik Vatrogasnog saveza Srbije Dragan Ćapin.

 

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz