Hronika Vesti Zrenjanin

Vatrogasne jedinice izvele vežbu pred ministrom policije (Foto)

vatrogasne jedinice

Tehničko – taktički zbor zrenjaninskih dobrovoljnih vatrogasnih društava održan je jutros na Trgu slobode, u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Ovu manifestaciju organizovali su Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Vatrogasno – spasilački bataljon Zrenjanin i Gradski vatrogasni savez.

 

Pored smotre vozila Sektora za vanredne situacije i dobrovoljnih vatrogasnih društava, i smotre ešalona 300 pripadnika operativnih jedinica DVD, izvedene su pokazne vežbe ispred Gradske kuće.

 

U obraćanju prisutnima, gradonačelnik Čedomir Janjić je podsetio da su na teritoriji grada Zrenjanina aktivna čak 23 dobrovoljna vatrogasna društva, sa ukupno 2.400 članova. Time se malo koji grad može pohvaliti.

 

– To su organizacije koje su prve na udaru u slučaju požara u selima i atarima, ali i u gradu. Bili smo svedoci u prethodnim godinama i decenijama koliko su oni bitni u vanrednim situacijama. A ova društva imaju sjajnu saradnju i sa profesionalnim jedinicama u našem gradu. Trudimo se da održimo i njihove objekte i opremu na visokom nivou – istakao je Janjić.

 

On se zahvalio ministru Stefanoviću što je prepoznao značaj dobrovoljnog vatrogastva. Dodao je da je Stefanović najzaslužniji i za donošenje zakona u ovoj oblasti.

 

vatrogasne jedinice

 

Impresivne brojke o članstvu

 

O radu dobrovoljnih vatrogasnih društava u Zrenjaninu pohvalno se izrazio i ministar Stefanović.

 

– Hvala vam što ste se opredelili za ovu plemenitu profesiju, za žrtvovanje svog vremena da biste pomogli svom narodu i naseljima. Impresivne su brojke o članstvu u vašim društvima u Zrenjaninu. Impresivni su i podaci o tome da u svakom naselju postoji vatrogasni dom i da imate ozbiljan fond vozila. Vatrogasci su tihi heroji, koji spašavaju živote. A da bismo oživeli instituciju dobrovoljnog vatrogastva, u saradnji sa svim društvima doneli smo i novi zakon. Uveli smo i edukaciju za najmlađe, o opasnostima kojima mogu biti izloženi – naglasio je ministar Stefanović.

 

On je najavio da će posle prijema nove klase vatrogasaca Srbija imati najveći broj profesionalnih pripadnika vatrogasnih jedinica u poslednjih 15 godina.

 

– Nameravamo da taj broj dalje povećavamo. Stižu i nova vozila, naručena su već i za sledeću godinu, i te benefite osetiće i vatrogasci i građani. A ministarstvo će naći načina da pomogne i DVD, doniranjem vozila koja su koristile profesionalne jedinice – najavio je Stefanović.

 

Deo programa bile su i vatrogasne vežbe podmlatka, juniora i seniora. Izvedena je i združena vežba Vatrogasno – spasilačkog bataljona Zrenjanin i operativnih jedinica DVD-a.

 

Raport ministru Stefanoviću predao je potpredsednik Vatrogasnog saveza Srbije Dragan Ćapin.

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM