Hronika

TUŽILAŠTVO: Desetostruko više predmeta iz oblasti privrednih prestupa

Osnovnog javnog tužilaštva
Osnovni javni tužilac u Zrenjaninu Mladen Vujin

Primetan pad broja krivičnih predmeta u prošloj godini rezultat je dobrog rada Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu, ali i drugih državnih organa, pre svega zrenjaninske Policijske uprave, ocenio je na današnjoj konferenciji za novinare osnovni javni tužilac u ovom gradu Mladen Vujin.

 

On je naveo da je lane evidentirano 1.990 krivičnih predmeta, odnosno 161 manje u odnosu na 2016. godinu.

 

– Izrazito je u padu broj krivičnih dela protiv imovine i iz oblasti bezbednosti javnog saobraćaja. S druge strane, u 2016. i 2017. godini primetno je veliko povećanje predmeta iz oblasti privrednih prestupa, gde su uslovne novčane kazne dominantne kada je reč o kažnjavanju počinilaca. Tako je, poređenja radi, u 2015. bilo 45 privrednih prestupa, u 2016. čak 426, a u prošloj godini 566. U porastu je i broj krivičnih dela protiv braka i porodice, u kojima dominira nasilje u porodici, koje se odnosi na 95 odsto takvih slučajeva. Tako smo u 2016. imali prijavljena 452 lica, a prošle godine bilo je 525 osumnjičenih. Takođe, pre dve godine imali smo 70 pritvorskih predmeta, u kojima su osumnjičenima za ovu vrstu krivičnih dela određivani pritvori, dok ih je 2017. bilo 115. U ovakvim slučajevima, kao počinioci krivičnog dela, dominiraju muškarci, mada ima i žena – naglasio je prvi čovek zrenjaninskog Osnovnog javnog tužilaštva, koje je, osim za grad Zrenjanin, nadležno i za opštine Sečanj i Žitište.

 

Kao razlog osetnog porasta krivičnih dela protiv braka i porodice Vujin vidi sve veće poverenje oštećenih lica u pravosudni sistem, otkako je promenjen način rada državnih organa, zbog čega žrtve ne trpe porodično nasilje, nego ga sve više prijavljuju. Vujin je podsetio i da je formirana Grupa za koordinaciju i saradnju koja održava sastanke na nedeljnom nivou i povlači konkretne poteze u borbi protiv nasilja u porodici.

 

Osnovnog javnog tužilaštva

 

Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu, inače, odato je veliko priznanje, jer je tužilac Mladen Vujin dobio poziv da bude član petočlane državne delegacije koja je boravila u Sjedinjenim Američkim Državama i na licu mesta se upozna sa tamošnjim sistemom koji se odnosi na borbu protiv nasilja u porodici. Našu delegaciju predstavljalo je troje sudija iz osnovnih sudova u Beogradu i Novom Sadu, predstavnik policije i zrenjaninski tužilac, a oni su, između ostalog, bili i u Vašingtonu, gde su posetili Vrhovni sud Amerike.

 

Govoreći o novinama u radu, Vujin je kazao da je Ministarstvo pravde omogućilo Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu pristup takozvanom pravosudnom informacionom sistemu, pa tako tužilac i njegovi zamenici sada imaju pristup bazi podataka koja se odnosi na osumnjičena lica, što znatno olakšava i ubrzava rad državnih organa.

 

– Ujedno smo se pojačali kadrovski, jer su izabrana dva nova zamenika tužioca koja su danas stupila na funkciju, a u pitanju su Sanja Porobić i Dragan Crnomarković. To će nam umnogome pomoći da budemo još efikasniji – kazao je Vujin, dodajući da je sada u Osnovnom javnom tužilaštvu angažovano ukupno šest zamenika.

 

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz