Hronika YSLAJDER

TRENER REPREZENTACIJE SRBIJE U DŽUDOU SPASAO SAMOUBICU KOJI JE SKOČIO SA ŽABALJSKOG MOSTA!

Nedeljko Đukić pokazuje mesto sa kojeg je skočio samoubica
Nedeljko Đukić pokazuje mesto sa kojeg je skočio samoubica

ZRENJANIN – Podvig koji nije imao medijski publicitet iz nekoliko razloga, a prvi je skromnost ključnih aktera priče – Nedeljka Đukića i Predraga Novakovića iz Temerina, ekskluzivno objavljuje portal zrenjaninski.com.

Đukić i Novaković su, ove jeseni, spasli Zrenjaninca, koji se sa Žabljskog mosta bacio u Tisu.

– Bio je lep dan za pecanje i moji drugari i ja zabacili smo štapove na obali Tise sa banatske strane, nedaleko od Žabaljskog mosta. Te večeri trebalo je da krenem na Evropsko prvenstvo u džudou u Malagu, a po tradiciji sam pred takva putovanja dolazio na Tisu na pecanje – počinje priču Nedeljko Đukić, inače trener reprezentacije Srbije do 21 godine u džudou.

Sve je obećavalo lep pecaroški dan i pravo opuštanje pred važno nadmetanje, veli Đukić, ali…

– Sedeći na pontonu začuo sam neke glasove na mostu i povišene tonove, prvo što sam pomislio da se desila neka saobraćajka. Onda, u jednom momentu čuo sam povik – E, je.em te luda! A zatim se začuo zvuk kao da je nešto veliko tresnulo u vodu. U momentu mi je kliknulo da je neko skočio sa mosta i reagovao sam munjevito. Pozvao sam svog drugara Predraga Novakovića i dok je on strčao dole već sam razvezao čamac, on je uskočio i krenuli smo ka mostu. Za manje od minut bili smo na mestu gde je čovek skočio videli smo da je potonuo, ali je potom izronio na površinu reke – priča Đukić u dahu.

Slike koje su potom sledile zauvek su mu se urezale u pamćenje.

– Videvši glavu iznad vode uputili smo čamac ka čoveku, prišli mu brzo i obojica ga zgrabili za ruke. Dok smo ga držali čamac smo usmerili ka obali, brzo smo stigli i izvukli ga na suvo. Prvo što sam uradio bilo je da pozovem policiju i Hitnu pomoć a zatim da pokušamo da ugrejemo čoveka koji je drhtao od bolova, hladnoće i stresa – govori Đukić, koji je odmah uočio velike crne krvne podlive na desnoj strani tela čoveka kojeg su spasli.

– Policija i Hitna stigli su za manje od 10 minuta, i to iz Žablja. Na pitanje policajaca da li je pao ili skočio, čovek, koji je iz Zrenjanina, priznao je da je pokušao samoubistvo. Brzo smo ga smestili na nosila i odvezla ga je Hitna pomoć. Saznali smo, inače, da je pre skoka automobilom došao do mosta, parkirao automobil a zatim pešice došao na sredinu mosta. Tu se kratko vreme premišljao, vozači koji su shvatili njegovu nameru pokušali su da ga odvrate, ali im nije uspelo – kaže Đukić, kojem će ovaj događaj zauvek ostati u sećanju.

Da podvizi i dobra dela ne ostaju bez nagrade, Đukić se brzo uverio, jer je reprezentacija koju vodi na Evropskog prvenstva vratila sa četiri medalje – dve zlatne i dve bronze, što je istorijski uspeh.

– Vratio sam se ponosan i srećan – kaže Đukić, koji svakako može biti ponosan i na čin spašavanja života koji je izveo sa svojim sugrađaninom Predragom Novakovićem.

Podeli članak
sinovoz
FAM