Hronika YSLAJDER

STRAŠAN VIKEND: GORELO ČAK 500 HEKTARA NJIVA, LIVADA I ŠUMA!

požar šteta
Foto: Dušan Bartolović

ZRENJANIN – Strašan protekli vikend bio je u atarima oko Zrenjanina, čak 500 hektara njiva, livada pa i šuma gorelo je zbog nesavesnih građana, a osim poljočuvara, lovaca i vatrogasaca intervenisala je i policija.

Foto: Dušan Bartolović

– Jedan počinilac uhapšen je u blizini Kleka, zbog požara koji je izazvao, a na teren su morali vatrogasci sa dva vozila, kao i interventna jedinica policije, jer je počinilac pokušao da pobegne sa lica mesta. Tamo su, osim našeg poljočuvara, na teren su izašli i lovci, sa kojima imamo sve bolju saradnju u sprečavanju požara u atarima – kaže koordinator Poljočuvarske službe u Zrenjaninu Branislav Lazić.

On je revoltiran jer je samo proteklog vikenda zbog paljevina bilo ugroženo oko 500 hektara livada, njiva, ali i ono malo šuma u ovom delu Banata.

– Kod Knićanina je gorelo oko 60 hektara državnog zemljišta pod trskom, niskim rastinjem i šumom. Bilo je požara i kod Botoša i Sutjeske, gde je gorelo 80 hektara pored ribnjaka. Vatre je bilo i u atarima Farkaždina, Orlovata, pa između Mužlje i Lukinog Sela – nabraja Lazić i napominje da poljočuvari ulažu nadljudske napore da spreče ove opasne pojave.

Podneto je oko 500 prekršajnih i 30 krivičnih prijava, zbog raznih prekršaja i krivičnih dela, pored ostalog i zbog paljevina.

-Ali, pitamo se je li naš trud uzalud, kada vidimo kako to završava pred sudijama. Zamislite, kada počinilac bez razmišljanja plaća kaznu od 5.000 dinara i pita da li može unapred da plati još jednu, da više ne gubi vreme u sudu. A ovih dana jedan od poljočuvara ide u sud sa polomljenom rukom i ima tretman maltene kao počinilac – rezigniran je Lazić i ističe da osim velikih materijalnih šteta, strada i divljač i ono malo šuma.

On poziva policiju da više vremena provodi na terenu, jer je ovih dana aktuelan još jedan veliki problem.

– Ratari bukvalno odoravaju drumove, okreću traktore izlazeći na put i nanose blato i tuluzinu a zna se koliko to može biti opasno za učesnike u saobraćaju – upozorava Lazić, podsećajući da je preventiva i sprečavanje ovakvih pojava mnogo bezbolnije od otklanjanja posledica.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz