Hronika Vesti Zrenjanin

„Slučaj Jugoremedija“ pred Specijalnim sudom, još se čeka presuda

jugoremedija

Specijalni sud u Beogradu nije izrekao presudu optuženima u „slučaju Jugoremedija“, pošto je odlučio da ponovo otvori glavni pretres i sasluša predstavnike oštećenih privrednih društava iz Niša i Makedonije.

 

Nastavak suđenja (glavni pretres) zakazan je za 12. septembar.

 

„Slučaj Jugoremedija“ nalazi se na spisku 24 sporne privatizacije u Srbiji.

 

Optuženi u ovom slučaju su bivši generalni direktor „Jugoremedije“ Jovica Stefanović Nini i bivši direktor te fabrike Zlatko Marković. Među optuženima su i direktorka preduzeća „Nini“ Olga Antić i Dobrica Živković.

 

Sumnjiče se da su zloupotrebom položaja odgovornog lica oštetili „Jugoremediju“ za više od sedam miliona evra.

 

U završnoj reči na suđenju Tužilaštvo za organizovani krminal tražilo je od suda da Stefanoviću izrekne kaznu ne manju od šest godina zatvora. Za Markovića je zatražilo kaznu ne manju od četiri godine zatvora, za Antićevu ne manju od tri godine zatvora, a za Živkovića ne manju od dve godine zatvora.

 

Stefanović je 2002. privatizovao ovu zrenjaninsku fabriku preko svoje makedonske firme „Jaka 80“. Posle višemesečnog štrajka većeg dela zaposlenih, koji su i manjinski akcionari „Jugoremedije“, država je 2006. raskinula privatizaciju. Razlog je bio to što vlasnik nije ispunio ugovorene obaveze.

 

Tada je država ponovo postala vlasnik 42 odsto akcija, a mali akcionari svojih 58 odsto. Međutim, turbulencije u ovoj fabrici se nisu smirile.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.