Hronika Vesti Zrenjanin

Pronađeni zaštićeni papagaji i paunovi u džakovima za šut! (Foto)

papagaji
Foto: Uprava carina

Carinici su 1. decembra, na prelazu Srpska Crnja, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja deset papagaja i jedanaest paunova, među kojima je 13 ptica zaštićeno CITES konvencijom. Živi papagaji i paunovi su pronađeni prilikom kontrole automobila „mercedes benc“ rumunske registracije. Ovim vozilom je troje rumunskih državljana putovalo ka svojoj zemlji.

 

Na uobičajeno pitanje da li imaju nešto da prijave putnici su rekli da nemaju ništa osim ličnog prtljaga.

 

 

Prilikom kontrole ispostavilo se da nisu govorili istinu. Najpre je na zadnjem sedištu automobila, ispod gomile kesa sa različitim namirnicama i garderobom, pronađen kavez u kom su se nalazili papagaji. Otkriveno je deset papagaja (Psittacula crameri i Psitacula eupatria), poznatijih kao „mali i veliki Aleksandar“. Među njima su bila i dva primerka koja pripadaju zaštićenoj vrsti.

 

Pročitajte još: Oštetio životnu sredinu prilikom nezakonite eksploatacije peska!

 

Potom je takođe na zadnjem sedištu, kao i na podu između prednjih i zadnjih sedišta, pronađeno još nekoliko plastificiranih džakova za šut, u kojima su bili zaštićeni indijski paunovi (Pavo cristatus).

 

Preplašene i dehidrirane ptice su nakon konsulatacije sa Grupom za CITES Ministarstva zaštite životne sredine predate u prihvatilite Zoološkog vrta Palić. Protiv 40-godišnjeg vozača automobila pokrenut je prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM