Hronika Vesti Zrenjanin

Prekršajni sud u Zrenjaninu dobio dobre ocene za rad

prekršajni sud u zrenjaninu
Predsednica Prekršajnog suda u Zrenjaninu Mirjana Istrat

Rad Prekršajnog suda u Zrenjaninu ocenjen je kao pravilan je i zakonit, nakon prošlogodišnjeg neposrednog uvida Komisije Prekršajnog apelacionog suda.

 

Krajem prošle godine Ministarstvo pravde obavilo je nadzor rada i uslova u kojima radi zrenjaninski Prekršajni sud. Konstatovano je da sud postupa u skladu sa zakonskim odredbama i sudskim poslovnikom, i da su dobri uslovi za rad.

 

– U našem sudu prvi put je obavljeno vrednovanje rada sudija. Redovno vrednovanje rada sudija i predsednika suda rađeno je od 1. jula 2015. do 30. juna prošle godine. Komisiji za vrednovanje dostavljeni su statistički podaci o kvalitetu i kvantitetu rada sudija, kao i izveštaj o radu suda u tom periodu. Obavljeni su i razgovori sa sudijama. Ocenjeno je da predsednik suda, kao i svih devet ocenjivanih sudija, izuzetno uspešno obavljaju funkcije – kaže za portal zrenjaninski.com predsednica Prekršajnog suda u Zrenjaninu Mirjana Istrat.

 

Ona podseća da su od 6. marta stupile na sudijsku funkciju nove sudije. To su Svetlana Marković, polaznik Pravosudne akademije, koja je prethodno bila u Prekršajnom sudu u Novom Sadu, i Mirjana Salatić, doskorašnji sudijski pomoćnik u Prekršajnom apelacionom sudu. Sada Prekršajni sud u Zrenjaninu ima 12 sudija. Od toga, u Novom Bečeju ih je dvoje, u Žitištu i Sečnju po jedan.

 

Primenjuju se i značajne novine

 

Mirjana Istrat napominje da se u radu i funkcionisanju Prekršajnog suda u Zrenjaninu primenjuju i značajne novine. One su doprinele efikasnijem i kvalitetnijem radu.

 

– Uveden je Pravosudno – informacioni sistem, koji omogućava neposredan pristup bazama podataka Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih državnih institucija. U njima se mogu naći podaci o prebivalištu okrivljenih, zaposlenju, prekršajnoj ili krivičnoj kažnjavanosti. Sud tako može da utvrdi da li se lice nalazi na izdržavanju kazne zatvora, ili u pritvoru. Može utvrditi i činjenice vezane za matične knjige, podatke Agencije za privredne registre, Narodne banke Srbije i Repibličkog fonda PIO – ističe predsednica suda.

 

Implementiran je i program automatske otpreme sudske pošte, koji omogućava praćenje sudskih pošiljki elektronskim putem. Mnogo bolji rezultati su u naplati prekršajnih kazni zbog dostupnosti baze podataka. Dobre rezultate daje i izdavanje opšte naredbe policiji za dovođenje prekršilaca, u slučajevima kada se stranka ne odaziva pozivu suda.

 

Kada je reč o strukturi predmeta koje rešava Prekršajni sud u Zrenjaninu, i dalje je najveći broj predmeta iz oblasti saobraćaja, javnog reda i mira, kao i finansijskih i carinskih prekršaja.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.