Hronika YSLAJDER

PREDSEDNIK OPŠTINE OSUĐEN NA ZATVORSKU KAZNU!

pera milankov
Pera Milankov

ZRENJANIN – Predsednik opštine Nova Crnja Pera Milankov prvostepenom, nepravosnažnom presudom krivičnog veća Višeg suda u Zrenjaninu osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu dana i 10 meseci, u procesu koji je vođen protiv njega i još trinaest okrivljenih.

 

Pera Milankov
Pera Milankov

 

Milankov je oglašen krivim za počinjeno produženo krivično delo primanja mita, za koje mu je utvrđena kazna od godinu dana zatvora, i za zloupotrebu službenog položaja u saizvršilaštvu, za koje je takođe osuđen na godinu dana zatvora, ali mu je, u skladu sa zakonom, izrečena jedinstvena kazna zatvora od godinu dana i 10 meseci.

 

Presudom se nalaže i oduzimanje imovinske koristi od Milankova u iznosu od 2.755.000 dinara, kao i nameštaja u vrednosti od 400.000 dinara. Izrečena mu je i mera bezbednosti zabrane vršenja delatnosti u vezi raspolaganja imovinom opštine Nova Crnja. Presuda je nepravosnažna i na nju se žalba može uložiti Apelacionom sudu u Novom Sadu, što je odbrana i najavila.

 

Svih 13 ostalih okrivljenih u ovom predmetu oglašeni su krivim i izrečene su im kazne zatvora u rasponu od osam meseci do godinu dana, s tim što su neke od njih uslovne a deo će biti izvršen u kućnim ulovima, uz nadzor nanogicom.

 

– Odbrana je nezadovoljna ovakvom presudom Višeg suda u Zrenjaninu, jer smatramo da nema dovoljno argumenata za osuđujuću presudu, ali je prvostepeni sud to drugačije video. Ovo je, u sportskom žargonu rečeno, prvo poluvreme – reči su Vićentija Darijevića, branioca prvooptuženog Pere Milankova.

 

Sličnog mišljenja je i drugi član tima odbrane, advokat Krsto Bobot.

 

– U pisanoj odluci prvostepeni sud moraće da obrazloženje za svoje činjenične i pravne zaključke, koji su svakako drugačiji od viđenja odbrane. Sledi svakako žalba odbrane, a mi smo zatražili dodatni žalbeni rok od 30 dana, a naša pravna borba se nastavlja – kaže Bobot.

 

Optužnicu protiv Pere Milankova Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu podiglo je još u aprilu 2013. a ona je izmenjena krajem iste godine.

 

Milankovu se na teret stavljalo pet krivičnih dela koja se odnose na primanje mita i zloupotrebu službenog položaja u saizvršilaštvu.

 

Pera Milankov je uhapšen u oktobru 2012. godine, a u pritvoru je proveo gotovo godinu dana.

 

Krivičnom prijavom koju je tada podneo MUP Srbije, Milankov se teretio da je uzimao mito od nekoliko privatnika kako bi njihovim firmama bili povereni poslovi oko izgradnje kapele i ulične infrastrukture, kao i za ravnanje poljskih puteva. Po navodima policije, Milankov je na taj način za sebe uzeo blizu 1,5 miliona dinara, a po 100.000 dinara je obezbedio Fudbalskom klubu „Budućnost“ iz Srpske Crnje i jednoj nepoznatoj osobi.

Podeli članak

3 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Ma idi molim te, mito ne stanuje kod nas! Samo nam namecu neosnovano. Pa ni konobar ni na silu nece uzeti baksis od nas….

  • NAROD GA BIRA ZA PREDSEDNIKA OPŠTINE, A, OVI GA KAŽNJAVAJU!!!???OVAJ LALA SE NEKOM ZAMERIO-NIJE MU „DAO“ POSAO, VEROVATNO!!!???
    NEŠTO TU NE ŠTIMA!!!
    I, PRVI PUT, „DA VRATI OSTVARENU DOBIT“!!!
    Pozdrav iz Elemira!

sinovoz
FAM