Hronika Vesti Zrenjanin

Policija od danas sprovodi pojačanu kontrolu saobraćaja

policijska patrola

Policija će od 2. avgusta do kraja letnje turističke sezone sprovoditi mere pojačane kontrole nepropisnog korišćenja telefona i drugih uređaja za komunikaciju od strane vozača.

 

Za nepropisno korišćenje telefona, odnosno drugih uređaja za komunikaciju od strane vozača, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

 

„Prilikom sankcionisanja vozača koji učine prekršaj nepropisnog korišćenja telefona, odnosno drugih uređaja za komunikaciju, saobraćajna policija će dosledno preduzimati i mere prema svim osobama koje za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristile sigurnosne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prema svim vozačima koji decu budu prevozili na nepropisan način“, saopštio je MUP Srbije.

 

Pročitajte još: Sudar autobusa koji prevozi radnike „Drekslmajera“ i automobila!

 

Prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 5,7 odsto vozača u Republici Srbiji nepropisno koristi telefon za vreme vožnje. Istovremeno, prisutan je trend povećanja broja ovog prekršaja. Za prvih šest meseci ove godine sankcionisano je gotovo 25.000 vozača. To je za 13 odsto više u odnosu na prvu polovinu prethodne godine.

 

Rezultati svetskih istraživanja pokazuju da razgovor telefonom tokom vožnje povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode četiri puta. A pisanje i čitanje poruka povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode osam puta.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM