Hronika Vesti Zrenjanin

Otkriveni do sada nepoznati detalji o nesreći kod aerodroma „Ečka“

srušio se avion

Uzrok pada sportskog aviona marke „Zlin 526F“ kod aerodroma „Ečka“ još uvek nije ustanovljen. Međutim, Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju je otkrio neke do sada nepoznate detalje o ovoj tragediji.

 

Podsetimo, nesreća se dogodila u četvrtak, 18. jula, u jutarnjim satima, a prilikom pada aviona poginuo je pilot Vladimir Bulat (47). Bulat, koji je bio predsednik Aerokluba „Zrenjanin“, tom prilikom je izvodio akrobatske letove.

 

U izveštaju Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju se navodi da je avion udario o tlo pod uglom od 85 stepeni brzinom od oko 280 kilometara na sat.

 

Pročitajte još: Muškarac se utopio u jezeru na zrenjaninskom kupalištu Peskara!

 

„Pošto je avion imao veliku energiju prilikom udara o tlo, trup aviona je prošao oko dva metra kroz zemlju. Tom prilikom je uništena struktura aviona. Usled udara o tlo velikom silom, pilot je na licu mesta podlegao zadobijenim povredama”, piše u izveštaju.

 

Navodi se i da je pilot Vladimir Bulat došao na aerodrom „Ečka“ radi uvežbavanja programa akrobatskog letenja za predstojeći nastup. Mehaničar je pripremio avion za let, dok je zajedno s pilotom obavio pretpoletni pregled aviona. Tom prilikom nisu ustanovljeni bilo kakvi nedostaci.

 

Avion poleteo bez bilo kakvih problema

 

Pilot je u međuvremenu najavio let nadležnoj kontroli letenja. Avion je poleteo bez bilo kakvih problema i pilot je odmah započeo da izvodi niz akrobatskih figura u kontrolisanom okruženju.

 

„Posle pet – šest minuta akrobatskog letenja, pilot je leteo četiri – pet minuta u horizontalnom položaju na visini od oko 1.000 metara. U međuvremenu nije prijavljivao bilo kakve probleme putem radio-stanice. Nakon toga, pilot je započeo još jedan niz akrobatskih figura. Posle nekoliko minuta letenja, a nakon petlje koju je uradio po izlasku iz kovita s tri okreta, pilot je obavio dodatni manevar u trajanju od 15-20 sekundi, usled kojeg je avion s većim brojem obrtaja motora pri brzini od oko 280 kilometara na sat udario o tlo na oko 500 metara jugoistočno od praga 33 aerodroma Ečka“, navodi se u izveštaju Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz