Hronika Vesti Zrenjanin

Ne spaljujte travu i nisko rastinje, evo kakve sve posledice mogu biti

sektor za vanredne situacije uputio apel

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apelovao je na sve građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenim prostorima i da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma. Ukoliko to čine, postoji opasnost od širenja požara koji može da ugrozi živote građana i da nanese velike materijalne štete.

 

MUP navodi da su samo u toku juna i jula ove godine evidentirana 4.982 vanredna događaja. Najbrojniji su požari, kojih je bilo 3.836. Od ukupnog broja požara, 2.884 su nastala na otvorenom prostoru.

 

PROČITAJTE JOŠ: Privremeni prekid železničkog saobraćaјa zbog paljenja lokomotive

 

U narednom periodu očekuje se duži sušni period bez padavina sa visokim temperaturama. Takvo vreme pogoduje nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom brzom širenju.

 

požar na otvorenom

 

Propisane novčane kazne i do milion dinara

 

MUP Srbije podseća građane da je odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za pravna lica od 300.000 do milion dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

 

Ovim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

„Sektor za vanredne situacije će i u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada MUP-a, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, nastaviti pojačani nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana“, saopštio je MUP Srbije.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz