Hronika Vesti Zrenjanin

Na koji način radi Osnovni sud u Zrenjaninu tokom vanrednog stanja

rešenje o otvaranju stečaja

Redakciju portala zrenjaninski.com kontaktirala je jedna čitateljka koju zanima na koji način funkcioniše Osnovni sud u Zrenjaninu u toku vanrednog stanja. Mi smo potražili odgovor u ovom sudu.

 

U uslovima vanrednog stanja, u zrenjaninskom Osnovnom sudu rad se odvija po uputstvu vršioca funkcije predsednika tog suda Zlatoje Ankića.

 

Prijemna kancelarija prima samo kontrolisani broj stranaka, s tim da ulazi jedna po jedna osoba. Uvid u predmete je ograničen i mora biti uz prethodnu najavu pisarnici suda. Najave za krivične predmete su na broj (023) 530 943, za građanske 565 963, a za vanparnične 564 737.

 

Potvrde se izdaju samo podnosiocima zahteva koji opravdaju hitnost izdavanja. I zahtev za izdavanje potvrde mora se najaviti na telefon pisarnice 530 943, ili na broj uprave suda 564 970. Na taj broj stranke mogu dobiti i informacije o mogućnostima, načinima, vremenu i mestu obavljanja određenih radnji. U istu svrhu može poslužiti i mejl uprava@zr.os.sud.rs kao i internet stranica Osnovnog suda u Zrenjaninu.

 

Sudije posao u određenim slučajevima mogu da rade i od kuće

 

Sudije Osnovnog suda rad obavljaju u sudskoj zgradi osim, ako je moguće, po odluci vršioca funkcije predsednika suda, i od kuće.

 

Pročitajte još: Krio heroin ispod ručne kočnice u vozilu, policija ga zaustavila i uhapsila

 

Zaposleni u sudu stariji od 60 godina, oni koji imaju hronične bolesti i zaposleni koji imaju decu do 12 godina starosti, obavljaće poslove od kuće. O tome odluku donosi vršilac funkcije predsednika suda.

 

Važno je napomenuti da će sudije postupati u slučajevima u kojima je određen pritvor, ili se traži određivanje pritvora, kao i u predmetima koji se odnose na nedozvoljenu trgovinu, Procesuiraju se i krivična dela nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i odredbe o prenošenju zaraznih bolesti. Rade se i predmeti maloletnih lica, nasilja u porodici, slučajevi kojima preti zastarelost, dela izvršena u vreme vanrednog stanja i u vezi sa vanrednim stanjem.

 

U ostalim predmetima odlažu se glavni pretresi i sprovođenje procesnih radnji pre optuženja.

 

Osnovni sud u Zrenjaninu zatvorio prijemnu kancelariju u Sečnju

 

Sudije Osnovnog suda koje postupaju u građanskim predmetima, po uputstvu, odlažu ročišta i sprovođenje izvršnih radnji.

 

Od odlaganja su izuzeta suđenja u kojima se odlučuje o privremenoj meri (određivanju, produženju ili ukidanju) u predmetima o kojima se odlučuje o merama zaštite od nasilja u porodici, ili u kojima se odlučuje o zadržavanju u zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost u oblasti neuropsihijatrije. Rade se izvršenja izvršnih isprava u vezi porodičnih odnosa.

 

Sudije će uvažiti molbu za odlaganje ročišta stranke koja je starija od 60 godina, ima hroničnu bolest ili dete mlađe od 12 godina.

 

Dok traje vanredno stanje Osnovni sud u Zrenjaninu zatvara prijemnu kancelariju u Sečnju.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM