Hronika Vesti Zrenjanin

MUP UPOZORAVA: Lažne SMS poruke u vezi sa isplatom penzija

srednjoškolci maltretirali učenika

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) poziva građane koji su dobili SMS poruke u vezi sa isplatama penzija, a u kojima se od njih, kao klijenta banke, traže lični podaci i bankarski podaci, da to prijave Odeljenju za suzbijanje viokotehnološkog kriminala. To mogu da učine na imejl adresu vtk@mup.gov.rs ili preko Udruženja banaka Republike Srbije.

 

Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala MUP, po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, preduzelo je sve mere i radnje u cilju otkrivanja počinilaca ovih krivičnih dela.

 

U poslednjih nekoliko dana jedan broj građana dobio je lažne SMS poruke u vezi sa isplatom penzija. U njima se od njih traži da dostave lične podatke i jedinstveni matični broj građana. Traži se i da napišu broj žiro-računa u banci, PIN kod i druge slične podatke.

 

Pročitajte još: Snimali se na ulicama u vreme zabrane kretanja, dobili novčane kazne

 

MUP i Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal upozoravaju javnost da se radi o prevari. Nadležni apeluju na građane da sa povećanom pažnjom čuvaju svoje lične i poslovne podatke, kako bi se sačuvali od mogućih prevara.

 

Udruženje banaka Srbije, kao i poslovne banke u Republici Srbiji, obavestili su klijente da će ih u kontekstu isplate penzija kontaktirati. To može da podrazumeva i komunikaciju putem SMS poruka. Međutim, u toj komunikaciji banke nikada neće tražiti lične i bankarske podatke.

 

Pročitajte još: Uhapšeni jer su na ulazu odbili da obave obaveznu dezinfekciju

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM