Hronika Vesti Zrenjanin

MUP izdao saopštenje za javnost: Vozači, ovo je važno da znate

građani oslobođeni troškova izdavanja ličnih karata sa čipom

Pripadnici Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) će u narednom periodu pojačati aktivnosti u cilju otkrivanja prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka roka važenja registracione nalepnice. Za otkrivanje i dokumentovanje prekršaja koristiće i kamere za video nadzor saobraćaja u gradovima, na auto-putevima i graničnim prelazima, kao i nove kamere na patrolnim vozilima.

 

“Podsećamo građane da nakon 60 dana od dana isteka važenja registracione nalepnice nije moguće izvršiti njeno produženje sa istom registarskom oznakom. Neophodno je vratiti registarske tablice i podneti zahtev za izdavanje nove saobraćajne dozvole i registarskih tablica. To značajno uvećava troškove produžetka registracije”, navodi MUP.

 

PROČITAJTE JOŠ: Od 1. februara poskupljuje taksi prevoz u Zrenjaninu

 

Policijski službenik, koji u saobraćaju zatekne vozača koji upravlja vozilom kome je istekao rok važenja registracione nalepnice, izdaće vozaču prekršajni nalog. Vozilo će isključiti iz saobraćaja i od vozača će oduzeti registarske tablice.

 

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano je da motorno i priključno vozilo ne sme da učestvuje u saobraćaju na putu nakon isteka roka važenja registracione nalepnice.

 

“Posebno naglašavamo da je vlasnik odnosno korisnik registrovanog vozila, koji u roku od 60 dana od dana isteka važenja registracione nalepnice ne podnese zahtev za izdavanje nove, dužan da vrati registarske tablice organu koji je iste izdao. Čak i kada takvo vozilo ne koristi u saobraćaju”, podseća MUP.

 

MUP: Kazne od 10.000 do čak 600.000 dinara

 

Za vlasnike, odnosno korisnike vozila koji ne vrate registarske tablice u roku od 60 dana od dana isteka važenja registracione nalepnice, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima je propisana novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 dinara, ukoliko je vlasnik, odnosno korisnik fizičko lice, novčana kazna u fiksnom iznosu od 20.000 dinara ukoliko je vlasnik, odnosno korisnik preduzetnik, i novčana kazna od 50.000 do 600.000 dinara ukoliko je vlasnik, odnosno korisnik pravno lice.

 

“Naglašavamo da u slučaju saobraćajne nezgode koju izazove vozač vozila kome je istekao rok važenja registracione nalepnice, odnosno rok polise osiguranja, štetu nadoknađuje Udruženje osiguravača Srbije. Nakon toga se, međutim, regresni zahtev u visini isplaćenog iznosa naknade štete, kamate, sudskih i drugih troškova, ostvaruje od vlasnika vozila. I to bez obzira na to ko je upravljao vozilom u nezgodi”, upozorava MUP.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Još jedan napad na sirotinjski džep. Namerno se kažnjavaju ljudi koji voze jedan(1) kilometar brže, a tolerišu banditi sa desetinama i stotinama krivičnih prijava.
    Sve po starom, decenijama režim vodi borbu za zaštitu kriminala i kriminalaca.

sinovoz
FAM