Hronika

Kako protiv porodičnog nasilja

ZRENJANIN – Zrenjaninski model borbe protiv nasilja u porodici uskoro bi mogao da se primenjuje u celoj Srbiji, najavljeno je iz vrhova srpske vlasti!

Nije ni čudo, jer od 2008. godine u našem gradu funkcioniše jedinstven oblik saradnje četiri institucije, i to tužilaštva, policije, Prekršajnog suda i Centra za socijalni rad.

– Jednom nedeljno održavaju se sastanci na kojima su prisutni predstavnici Osnovnog javnog tužilaštva, Centra za socijalni rad, Prekršajnog suda i Policijske uprave u Zrenjaninu. Na tim sastancima sumiraju se svi protekli događaji koji u sebi sadrže elemente nasilja u porodici, sa ciljem da se na što efikasniji način reši svaki pojedinačni i poimenični slučaj – kaže Mladen Vujin, zamenik Osnovnog javnog tužioca u Zrenjaninu.

Procedura po kojoj se postupa je već rutinska.

– Najpre se ispituje ima li u konkretnom slučaju nasilja, a onda se definiše da li se podnosi prekršajna ili krivična prijava, ili se utvrdi da nema krivičnog dela nasilja u porodici. Ovakvim načinom rada dobija se blagovremeno i efikasno postupanje i olakšava se rad policije. Pomaže se i Centru za socijalni rad, jer kreće represija prema nasilniku, a oni se okreću merama iz svoje nadležnosti – kaže Vujin.

Izuzetak su situacije kada postoji visok stepen ugroženosti žrtve, jer tada tužilaštvo reaguje brzo i od nadležnog suda traži određivanje pritvora za počinioca nasilja.

Model je kombinovani represivno – preventivni, usmeren na eliminisanje opasnosti od nasilnika, ali i na zaštitu žrtve, gde je presudna uloga Centra za socijalni rad. Tužilaštvo pored standardnog procesuiranja takođe može podneti građansku tužbu, koja ide mimo krivičnog postupka i veoma je efikasna, može da zahteva da se nasilnik iseli iz kuće, da mu se zabrani pristup žrtvi…

Slučaj završio u tužilaštvu

– Centar ima koordinatorsku ulogu, bili smo ključni i u inicijativi za sporazum sa čak 57 gradskih institucija. Definisali smo sve korake od prepoznavanja, do prijavljivanja i procesuiranja nasilnika. Žrtvi pomažemo brzom akcijom, u ekstremnom slučaju odmah se smešta u Sigurnu kuću. Ali tu nije kraj, već ona ima sve vreme podršku Centra, čak i kada izađe iz Sigurne kuće pomažemo joj da se smesti, da nastavi život mimo nasilnog okruženja – kaže Svetlana Grbo iz Centra za socijalni rad u Zrenjaninu.

Od velike pomoći je i poseban fond i račun pri Centru, za pomoć žrtvama porodičnog nasilja. Fond je od 2009. godine punilo Opštinsko javno tužilaštvo, primenom načela oportuniteta. U praksi, kao vid sankcije nalagano je počiniocima pojedinih krivičnih dela da novčana sredstva uplaćuju u korist ovog humanitarnog fonda. Od prošle godine novac više ne pristiže, jer je priliv preusmeren na žrtve poplava, ali sredstava još ima.

Na kraju, statistika kaže da su u više od 99 odsto slučajeva nasilnici muškarci, a nasilje je najčešće usmereno ka bračnom ili vanbračnom partneru. Ima i nasilja prema deci, pa i roditeljima, ali ređe, mada i tu ima porasta. Zabrinjava i što je broj slučajeva nasilja u porodici udesetostručen od 2009. godine.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.