Hronika YSLAJDER

IZREČENA PRESUDA UBICI IZ ŽITIŠTA, EVO NA KOLIKO JE OSUĐEN!

Okrivljeni Siniša Zlatić

ZRENJANIN – Siniša Zlatić (39) iz Žitišta, u prvostepenom sudskom postupku pred Višim sudom u Zrenjaninu, oglašen je krivim za ubistvo petoro lica i ranjavanje 21 osobe i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 40 godina. Presuda nije pravosnažna i na nju je moguće izjaviti žalbu.

Okrivljeni Siniša Zlatić

U zrenjaninskom Višem sudu, pre izricanja presude, danas su iznete završne reči odbrane i tužilaštva, kao i okrivljenog. Zlatić, koji se pridružio navodima iz završne reči svog branioca, advokata Miše Popovića, izjavio je da su srazmere tragedije ogromne.

– Moja namera nije bila takva. Vreme ne mogu vratiti, iskreno mi je žao svih stradalih i povređenih – kazao je Zlatić.

U završnoj reči zamenika višeg javnog tužioca Branislava Tatića navedeno je da su u sudskom postupku potvrđeni svi nalazi sa uviđaja i iz iskaza svedoka, oštećenih i veštaka.

– Potvrđeno je da je ispaljeno 26 projektila, potvrđeno je i mesto sa kojeg je Zlatić pucao, da je to bilo iza šanka, da je bila rafalna paljba i da je cev bila okrenuta ka žrtvama. To potvrđuje i nalaz veštaka – istakao je Tatić, uz napomenu da je okrivljeni ubio pet lica, a ranio 21 osobu.

Tatić je, uz konstataciju da je Zlatić zločin počinio sa direktnim umišljajem, zatražio 40 godina zatvora za okrivljenog. Punomoćnici oštećenih, kao i svi oštećeni, pridružili su se navodima zamenika tužioca.

Branilac okrivljenog, advokat Popović, najpre je u ime Zlatića i u svoje ime izrazio saučešće porodicama ubijenih i saosećanje sa povređenima. On je pokušao da ospori navode tužilaštva da se radi o direktnom umišljaju, tvrdeći da je u pitanju eventualni umišljaj. Popović se, takođe, nije složio sa nalazom veštaka da je okrivljeni bio u stanju smanjene neuračunljivosti, ali ne bitno, i požalio se da nije prihvaćeno novo neuropsihijatrijsko veštačenje, iako je po njegovom mišljenju za to bilo razloga.

Pred krivičnim većem Višeg suda, kojim je predsedavala sudija Divna Tatić, prethodno je u tri dana, 18. i 19. januara, kao i 6. februara, održan glavni pretres, na kojem su izvođeni dokazi, saslušan iskaz okrivljenog, svedočenja preživelih žrtvava masakra i svedoka, kao i policajaca koji su uhapsili Zlatića neposredno nakon masakra. Svoje nalaze i mišljenja izneli su i veštaci različitih struka. Tužilac Branislav Tatić odustao je, iz razloga ekonomičnosti postupka, od neposrednog saslušanja svedoka Saše Stanarevića, Bojane Ćorović i Saše Beronje, koji su svi i dalje na lečenju od posledica ranjavanja.

Jedan od najtežih zločina u ovom delu Banata ali i Srbiji, Siniša Zlatić je počinio 2. jula, u večernjim satima, u letnjoj bašti žitištanskog kafića „Makijato“. Okrivljeni je rafalnom paljbom iz automatske puške ispalio dvadeset i šest metaka i ubio bivšu suprugu Dijanu Zlatić, zatim Stevana Jojića i Vladimira Mijatovića iz Žitišta, kao i Jovanu Popović iz Banatskog Karađorđeva i Vladimira Kosovića iz Ravnog Topolovca. Istovremeno, ranio je čak 21 osobu, od kojih se mnoge nalaze i dalje na lečenju.

Zlatić je zločin počinio zbog ljubomore, jer je u kafiću zatekao bivšu suprugu Dijanu Zlatić u društvu drugog muškarca. Na teret mu se stavljaju i dva krivična dela nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz