Hronika Vesti Zrenjanin

Bivši vlasnik “Jugoremedije” Jovica Stefanović osuđen na kaznu zatvora

fabrika lekova jugoremedija

Bivši vlasnik i generalni direktor Fabrike lekova „Jugoremedija“ Jovica Stefanović Nini osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine zbog krivičnog dela zloupotrebe ovlašćenja u privredi. Ovu presudu izreklo mu je Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu.

 

Optužnicom je bilo obuhvaćeno još troje okrivljenih – bivši direktor “Jugoremedije” za organizaciona, ekonomska i pravna pitanja Zlatko Marković, nekadašnja direktorka firme „MD Nini“ Olga Marković, kao i Dobrica Živković. Njih troje je oslobođeno optužbe i oni neće morati da plate ni sudske troškove.

 

Istom presudom, privredna društva „Jaka 80“ iz Radoviša u stečaju i MD “Nini” iz Niša u stečaju obavezna su da plate imovinsku korist koja im je pribavljena izvršenjem krivičnog dela. “Jaka 80“ obavezna je da plati 682.632.589 dinara. A MD “Nini” doo Niš mora da plati 183.447.070 dinara u korist budžeta Srbije. I to u roku od 90 dana od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

 

Jovica Stefanović Nini na ime troškova krivičnog postupka mora da plati sudu 2.081.228 dinara u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti presude. Takođe pod pretnjom prinudnog izvršenja.

 

Pročitajte još: U taksiju našao telefon, nije ni pretpostavljao šta će ga posle toga snaći

 

Sve stranke u ovom krivičnom postupku mogu se žaliti Apelacionom sudu u Beogradu.

 

Podsetimo, makedonska firma “Jaka 80” je 2002. godine kupila “Jugoremediju”. Posle višemesečnih radničkih protesta, koje je predvodio tadašnji radnički lider Zdravko Deurić, raskinut je ugovor o privatizaciji. Preduzeće su nakon toga preuzeli mali akcionari. Oni su sve vreme tvrdili da je Nini upropastio fabriku i da mu je to dozvolio tadašnji državni vrh.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

3 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Bivši vlasnik „Jugoremedije“ Jovica Stefanović osuđen na kaznu zatvora
    A, “JUGOREMEDIJA” PROPALA!!!???
    BLAGO NAMA I “BURAZERSKOJ” PRIVATIZACIJI U KOJOJ SU UČESTVOVALI I “NAŠI KADROVI”, KOJI PRSTOM NISU MRDNULI, DA BUDU NA STRANI RADNIKA I PRAVDE!!!???
    PREKOR IZ ELEMIRA!

  • Nini je trebalo da robija još pre “privatizovanja” Jugoremedije – već tada je bio na interpolovoj poternici. Deurićevci su sa njim potpisali sporazum o vansudskom poravnanju i upropastili ostatak. Policija, tužilaštva i sud, kako reče inspektor – štitili ih po nalogu iz vrha vlasti (sve kombinacije iz raznih perioda). A glavni u tzv Odboru poverilaca – opet zdravkovi pajtosi…Izvršne, zakonodavne i sudske vlasti – prethodne i sadašnje – provaljeni ste odavno. Nisu baš svi dokazi uništeni!

sinovoz
FAM