Hronika

Afera sa plantažom višanja u Tomaševcu završila na sudu!

Afera sa plantažom višanja
Plantaža višanja u Tomaševcu

Afera sa plantažom višanja u Tomaševcu, koja je duže vreme potresala ovdašnju javnost, završila je na sudu, saznaje portal zrenjaninski.com!

 

Viši sud u Zrenjaninu, naime, doneo je pravosnažno rešenje kojim je potvrđena optužnica Višeg javnog tužilaštva podneta protiv okrivljenog S. J. iz Inđije. Njemu se na teret stavlja krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica.

 

Kako navode u tužilaštvu, opravdano se sumnja da je on tokom 2013. godine, radeći kao direktor firme „Brazda grup“ iz Sremskih Karlovaca i još jednog društva sa organičenom odgovornošću, takođe iz Sremskih Karlovaca, iskoristio svoj položaj i prekoračio granice svog ovlašćenja. On je, naime, zaključio ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji između te dve firme, radi očuvanja zasada višanja u Tomaševcu. Istovremeno je organizovao da druga firma, koju je takođe zastupao, a čiji naziv tužilaštvo nije saopštilo, obere višnje roda 2013. sa parcela u Tomaševcu. Vlasnik tih parcela je Republika Srbija, a korisnik Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

 

To je učinio iako ni jedna ni druga firma nisu imale zaključen ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede o bilo kakvom obliku korišćenja pomenutog zemljišta sa zasadom višanja. Preduzeće koje je obralo višnje, a čiji je S. J. direktor, prodalo je ovo voće. Na taj način je ostvarilo imovinsku korist u iznosu od 25,7 miliona dinara, za koliko je oštećena Republika Srbija.

 

Stalno dolazilo do tužbi i svađa u vreme berbe

 

Afera oko višnjika u Tomaševcu, jednog od najvećih u Vojvodini, duže  vreme je potresala ovdašnju javnost. Ceo spor oko plantaže voća u Tomaševcu, inače, datira iz 1998. godine. Tada su Zemljoradnička zadruga Tomaševac i preduzeće „Lid lajn kompani“ iz Beograda osnovali zajedničku firmu – „LLT Agro“.

 

Novoformirano preduzeće brzo je prestalo sa radom. Posle toga se u priči pojavila firma „APTG Junajted“, koja je navodno od „Lid lajn kompani“ kupila zasade voćki. I upravo je to preduzeće pokrenulo sudski proces optužujući zem – zadrugu i „Brazda grup“, koje je sa ZZ Tomaševac sklopilo ugovor o berbi višanja, da se nelegalno nalaze na plantaži.

 

U međuvremenu, „APTG Junajted“ prodavalo je pravo na sadnice raznim otkupljivačima, zbog čega je stalno dolazilo do nesporazuma, tužbi i svađa u vreme berbe.

 

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM