Hronika Vesti Zrenjanin

Advokati za ponedeljak najavili jednodnevnu obustavu rada

privredni sud u zrenjaninu

Upravni odbor Advokatske komore Srbije je odlučio da u ponedeljak, 5. jula, bude organizovana jednodnevna obustava rada advokata na celoj teritoriji Srbije. Advokati će jednodnevnu obustava rada organizovati zbog predloga Odbora Narodne skupštine Republike Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo da se donesu tri autentična tumačenja.

 

Reč je o odredbama člana 1066. stav 2 Zakona o obligacionim odnosima, odredbama člana 41. stav 1 i 2 i člana 43. stav 2 i 3 Zakona o zaštiti potrošača, kao i odredbama člana 17. stav 1 Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

 

PROČITAJTE JOŠ: Sudar dva automobila na magistrali, potpuno uništen semafor (Foto)

 

Advokatska komora Srbije smatra da se tim autentičnim tumačenjima krše ljudska prava na pravično suđenje, jednaku pravnu zaštitu, a pre svega, pravo na pravnu sigurnost građana. Ta prava su zajemčena Ustavom Srbije i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

 

„Donošenjem predloženih autentičnih tumačenja ponovo bi se aktivirao princip retroaktivnosti. Time bi se stvorili uslovi za ponavljanje svih pravnosnažnih okončanih postupaka. Građani bi bili dovedeni u situaciju da izgube sporove koje vode ili u kojima su već uspeli u ostvarenju tužbenog zahteva protiv banaka“, navodi Advokatska komora Srbije.

 

Advokati tvrde: Autentična tumačenja u interesu bankarskog sektora

 

U saopštenju se ističe da Ustav Srbije zabranjuje primenu principa retroaktivnosti. Izuzev ako to nalaže opšti interes utvrđen pri donošenju zakona.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zakazan sastanak sa obveznicima: Razjašnjenje oko odvodnjavanja

 

„U konkretnom slučaju, jasno je da se ne može raditi o opštem interesu, već o interesu bankarskog sektora. U njegovu odbranu ovoga puta staje i predlagač autentičnih tumačenja“, navodi se u saopštenju.

 

Tokom obustave rada advokati neće pristupati na ročišta za glavnu raspravu i glavne pretrese pred sudovima. Neće pristupati ni pred tužilaštvima u istražnim postupcima i postupcima pregovora oko primene oportuniteta ili sporazuma o krivici.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

„Neće pristupati pred organima uprave, javnim beležnicima i privatnim izvršiteljima. Neće pristupati ni u policiju u pretkrivičnim postupcima, osim u slučaju prijema rešenja o zadržavanju i saslušanja pred sudom povodom određivanja pritvora. Tokom obustave rada advokati će dostavljati sudovima, tužilaštvima i drugim organima samo podneske. Preduzimaće one radnje koje su vezane za nastupanje prekluzivnih rokova i zaštite maloletnih lica u slučajevima porodičnog nasilja“, ističe Advokatska komora Srbije.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz