Grad Vesti Zrenjanin

ZREPOK uputio primedbu na nacrt prostornog plana budućeg auto-puta

zrepok uputio primedbu na nacrt prostornog plana auto-puta

Udruženje „Zrenjaninski poslovni krug“ (ZREPOK) uputilo je danas primedbu na Nacrt prostornog plana područja posebne namene koridora auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad.

 

Dopis je dostavljen Gradskoj upravi Zrenjanin, a potpisao ga je predsednik ZREPOK-a Budimir Jovanović.

 

PROČITAJTE JOŠ: Šećeranski park je prostrani zeleni pojas oko nekadašnje fabrike (Foto)

 

„Pozdravljamo inicijativu da se izgradi auto-put Beograd – Zrenjanin – Novi Sad. Svesni smo činjenice da je ovaj projekat izuzetno značajan za grad Zrenjanin. Takođe, mišljenja smo da je projektni tim veoma kvalitetno osmislio nacrt plana o položaju koridora auto-puta na području grada Zrenjanina. Međutim, smatramo da treba razmotriti mogućnost da se petlja „Ečka“ pomeri za oko tri kilometra bliže Zrenjaninu, kako bi bila locirana neposredno uz industrijsku zonu „Jugoistok“, odnosno što bliže budućem fabričkom kompleksu „Linglong“, poručuju iz pomenutog poslovnog udruženja.

 

U obrazloženju se ističe da procene govore da će u narednih nekoliko godina oko 1.000 teških kamiona dnevno, u oba smera, prolaziti iz industrijskih zona prema petlji „Ečka“ i obrnuto. Veliki broj tih kamiona morao bi da saobraća tri kilometra prema jugu do petlje „Ečka“. Onda bi se vraćali nazad i odlazili ka Novom Sadu.

 

To se posebno odnosi na transport robe iz proizvodnih pogona „Linglonga“, čiji kupci se mahom nalaze u zemljama koje su veliki proizvođači automobila. U pitanju su zemlje na zapadu i severu Evrope.

 

„Ako bi se usvojio naš predlog, veliki broj kamiona ne bi morao da prelazi dodatnih tri plus tri kilometra puta. To bi značajno smanjilo saobraćajne gužve, troškove transporta i zagađenje čovekove okoline“, smatra ZREPOK.

 

Sadašnji nacrt bi izazvao dodatne probleme

 

„Zrenjaninski poslovni krug“ navodi da bi stanovnici južnog dela Zrenjanina bili motivisani da svojim vozilima putuju ka Novom Sadu preko petlje koja bi se nalazila na lokaciji koju predlaže ZREPOK. Ako bi bio usvojen sadašnji nacrt, morali bi da prelaze šest kilometara više. To bi građane iz pomenutih delova grada, koji putuju ka Novom Sadu, usmerilo da koriste najzagušenije ulice u gradu, kao što su Beogradska, Nikole Pašića i Bulevar Milutina Milankovića, sve do izlaza na zapadnoj strani. To bi izazvalo dodatne probleme.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

„Kako bismo izgradnjom auto-puta postigli najbolji mogući efekat, molimo vas da razmotrite našu primedbu. Potrebno je da pronađete drugo rešenje za priključenje kod planirane petlje „Ečka“, koje će pružiti efikasno priključenje učesnika saobraćaja na auto-put na izlazu iz Zrenjanina, prema Beogradu, i nesmetano funkcionisanje saobraćaja na državnom putu prvog reda, na relaciji između Zrenjanina i Ečke“, zaključuje se u dopisu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Molim vas, zarotirajte ovu kartu, za 90 stepeni, u smeru kazaljke na satu, da bi bila „kako treba“-pravilno orijentisana!
    Hvala.
    Molba iz Elemira!

sinovoz