Grad Vesti Zrenjanin

Živeli: Srednji Banat u samom vrhu po neispravnoj vodi za piće

voda za piće
Foto: Pixabay

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je izveštaj o zdravstvenoj ispravnosti vode u javnim vodovodima i vodnim objektima za prošlu godinu.

 

Srednji Banat je, kao i godinama unazad, u samom vrhu regiona u Srbiji sa neispravnom vodom. Voda je neispravna i po fizičko-hemijskim i po mikrobiološkim pokazateljima.

 

PROČITAJTE JOŠ: Povećanje bilo neminovno: Nove cene daljinskog grejanja

 

U srednjem Banatu je kontrolisano 76 vodovoda i vodnih objekata. Od toga su pet javni gradski vodovodi, 51 seoski vodovod i 20 vodnih objekata.

 

Kod vode u zrenjaninskom vodovodu je konstatovana fizičko-hemijska neispravnost, a u Žitištu, Sečnju, Novoj Crnji i Novom Bečeju udružena, što znači da je, osim fizičko-hemijske, utvrđena i mikrobiološka neispravnost.

 

Od 2.658 uzetih uzoraka vode za piće, 97,1 odsto ih je bilo fizičko-hemijski neispravno.

 

U Sečnju, Žitištu, Novoj Crnji i Novom Bečeju svi uzeti uzorci bili su fizičko-hemijski neispravni. U vodovodima u ovim opštinama pronađeni su uzorci koji su i mikrobiološki neispravni. Najviše u Novom Bečeju i Sečnju, nešto manje u Novoj Crnji i Žitištu.

 

Gledajući celu Srbiju, u Srednjobanatskom okrugu je najveći procenat javnih vodovoda i vodnih objekata sa fizičko-hemijskom neispravnošću, čak 80,7 odsto.

 

Najveći procenat neispravnih uzoraka bio je u Severnobanatskoj (98,1 odsto), zatim u Srednjobanatskoj oblasti (96,5 odsto). Najmanji je bio u Raškoj i Rasinskoj oblasti (0,1 odsto), dok u Pčinjskoj oblasti nije bilo neispravnih uzoraka.

 

Klikni na ovaj link i pročitaj aktuelne oglase za POSAO

 

Najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti su povećane vrednosti amonijaka, boja i utrošak kalijum-permanganata.

 

Najčešći uzrok mikrobiološke neispravnosti je prisustvo ukupnih koliformnih bakterija, objavio je Institut „Dr Milan Jovanović Batut“.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz