Grad YSLAJDER

ZAVRŠEN POSAO: PREČIŠĆENA VODA U GRADSKIM JEZERIMA

jezero

ZRENJANIN – Zamenom jedne trećine vode u Jezeru 1 kod „Žitoprodukta“ i Jezeru 3 u centru grada prečišćenom vodom sa primarnog prečišćivača, završeno je prvo ovogodišnje prečišćavanje vode u gradskim jezerima.

 

jezero

 

Samo prečišćavanje vode u dva gradska jezera trajalo je pet nedelja, od 19. juna do 20. jula, a rad na primarnom prečišćivaču vode, koji se nalazi kod Jezera 1, odvijao se u pomenutom periodu u dve smene.

 

Prečišćavanju vode prethodila je zamena tablastih zatvarača koji sprečavaju oticanje vode iz jezera u Begej i sprečavaju dotok vode iz Begeja u jezera, a čija je zaptivna moć, posle 30 godina rada, oslabila tokom prošlogodišnje akcije zamene vode, zbog čega se prošle godine prečišćena voda nije zadržala u Jezeru 1. To je i razlog niskog nivoa vode u tom jezeru tokom godine. Nakon zamene zatvarača, za koje je Grad Zrenjanin izdvojio 4,5 miliona dinara, obavljena je i zamena vode u pomenutom jezeru i njegova dopuna.

 

– Pre početka postupka zamene vode pokošena je trava podvodnom kosačicom u Jezeru 1, a paralelno sa zamenom vode prikupljana je pokošena trava sa površine jezera. Sprovedene su i redovne aktivnosti košenja trave na obalama oba jezera koje će se nastaviti i u narednom periodu – objašnjava Siniša Gajin, rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija u JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina.

 

U toku postupka zamene vode svakodnevno je kontrolisana voda na izlazu iz prečišćivača, kao i na ulazu vode u njega, i tokom svake faza prečišćavanja vode, a u daljem periodu jednom nedeljno će se kontrolisati voda u jezerima 1 i 3. Uzorci će se uzimati sa dva mesta iz svakog jezera i to na onim mestima gde se očekuje da je voda najlošijeg kvaliteta.

 

Prečišćavanjem vode postiže se druga klasa kvaliteta vode u jezerima koja je predviđena Zakonom o vodama.

 

– Vodi u jezeru se zamenom daje kapacitet da izdrži nepovoljne okolnosti, odnosno veliku toplotu i velike količine svetlosti, a preradom vode se mutnoća svodi na nulu, a smanjuju se i fosfati i nitriti čime se sprečava rast trave i algi koji zagađuju jezera – objašnjava Gajin.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.