Grad Vesti Zrenjanin

Zatvorena ustava kod Stajićeva, reka Begej i dalje stoji

reka Begej

I narednih dana građani Zrenjanina, na žalost, moći će da vide uginulu ribu u reci Begej, a kako bude rasla temperatura, sasvim je sigurno da će iz Begeja početi da se širi i smrad.

 

To se dešava bar dva puta godišnje, kada je vodostaj Tise viši od vodostaja Begeja. Kako bi se sprečilo plavljenje grada vodom iz Tise, u Stajićevu se zatvori brana.

 

Begej prestane da teče i praktično postane bara u koju se ulivaju sve otpadne vode, industrijske i one iz fekalne kanalizacije.

 

Koliko će ovakvo stanje potrajati, pitali smo nadležne u Javnom preduzeću “Vode Vojvodine”. Odgovor je stigao u vidu saopštenja.

 

Pročitajte još: Rekom Begej pluta uginula riba, ovo je problem koji nas muči godinama

 

“Vodostaj Tise viši je u odnosu na vodostaj Begeja, pa je ustava kod Stajićeva zatvorena. Tisa je trenutno u blagom porastu. Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, tako će biti i u narednih nekoliko dana. Trenutno je teško sa sigurnošću reći kada će ustava biti otvorena, jer se beleži i rast Dunava. Sve to utiče i na vodostaj kod Stajićeva. Čim vodostaj Tise bude niži od onog na Begeju ustava će biti otvorena”, saopštila je Služba za informisanje JVP “Vode Vojvodine”.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM