Foto dana Grad Vesti Zrenjanin

Zasijao rekonstruisani zvonik na zgradi nadomak centralnog trga

zvonik

Na zgradi Klostera, nadomak centralnog gradskog trga, zasijao je rekonstruisani zvonik.

 

Kako je portalu zrenjaninski.com rečeno u Zrenjaninskoj biskupiji, stari zvonik je obnovljen. Zamenjeni su istrošeni delovi od drveta, a zamenjena je i limena obloga. Zvono je staro, ostalo je u autentičnom stanju.

 

Na pitanje da li će ovaj zvonik biti korišćen u naredom periodu, u Zrenjaninskoj biskupiji su nam rekli da može da bude u funkciji, ukoliko to korisnici budu želeli.

 

Pročitajte još: Putuju starim kombijem i prikupljaju poklone za decu bez roditelja (Video)

 

Podsetimo, 2017. godine, nekoliko godina nakon što je prvobitnom vlasniku vraćena imovina, počeli su obimni pripremni radovi na obnovi i revitalizaciji zgrade Klostera. U njoj je nakon Drugog svetskog rata bila smeštena Srednja medicinska škola.

 

Radovi se finansiraju sredstvima iz budžeta Republike Mađarske.

 

Rimokatolički zavod za vaspitanje devojaka (Kloster) osnovao je red školskih sestara „De Notre Dame“ 1880. godine, iz zaostavštine Karoline Satmari, rođene Mihanović. Za njegov smeštaj i rad, izgrađena je nova monumentalna jednospratna građevina sa kapelom, u najužem starom jezgru grada i u neposrednoj blizini zgrade Torontalske županije.

 

Po Zakonu o restituciji, zgrada je 2013. godine vraćena Katoličkoj crkvi, odnosno Ženskom redu. Godine 2016. kupila ju je Zrenjaninska biskupija.

 

Biskupija je kupila zgradu zahvaljujući pomoći Vlade Mađarske za 230.000 evra. Takođe, zahvaljujući pomoći mađarske Vlade, ona je i obnovljena.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

3 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Ova zgrada nije morala biti vraćena fiktivnom redu, pa zatim fiktivno prodata biskupiji. Ipak je nekom (nekima) konkretnom to baš tako odgovaralo. Dokaz: kako to da druge zgrade sa poznatim starim vlasnicima NISU njima vraćene samo zato što se u njima vrši delatnost od javnog značaja? Lakše je na bar nekoliko dana ukinuti delatnost. A saradnici već spremni, svima dobro – sem što smo kraći za veliku vrednost na odličnom mestu.

  • Madjarska je prava država koja vodi računa o potrebama svojih gradjana, za razliku od Srbije.

sinovoz