Grad Vesti Zrenjanin

Zasadi drvo: Pošumljavanje novih površina u Zrenjaninu, Sečnju i Žitištu

zasadi drvo

Zrenjanin, Sečanj i Žitište biće među prvih šest lokalnih samouprava u Vojvodini, u kojima će se u narednom periodu sprovesti već tradicionalna akcija „Zasadi drvo“.

 

– Odgovorili smo na zahteve ove tri srednjobanatske opštine i one su u planu za realizaciju akcije u narednom periodu, verovatno u januaru sledeće godine. Akcija se trenutno izvodi u Žablju. Već je realizovana u Novom Kneževcu – kaže za portal zrenjaninski.com Slađana Dabić, stručni saradnik za gajenje i zaštitu šuma u Javnom preduzeću „Vojvodinašume“.

 

PROČITAJTE JOŠ: Formirane četiri ekipe “Čistoće” koje sakupljaju opalo lišće po gradu

 

Ona ističe da u ovoj akciji združeno učestvuje više institucija, na čelu sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Dodaje da se ona kontinuirano uspešno sprovodi.

 

– Javno preduzeće „Vojvodinašume“ donira sadni materijal, a lokalne samouprave su u obavezi da obezbede zemljište slobodno za sadnju. Veoma je bitno da se radi o novim površinama koje će biti pošumljene. A naše preduzeće za ovu akciju planski opredeljuje najkvalitetniji sadni materijal i to ukrasne vrste drveća. One su pogodne za sadnju i na javnim površinama i na okućnicama – napominje Dabić.

 

U okviru akcije „Zasadi drvo“ biće isporučeno više od 700 sadnica

 

Najveći deo sadnog materijala koji će dobiti Zrenjanin, Sečanj i Žitište biće dopremljen iz rasadnika ukrasnog drveća JP „Vojvodinašuma“ u Ečki.

 

– Rasadnik u Ečki ima vrhunski asortiman ukrasnog drveća. Zrenjanin će dobiti gorski javor, javor mleč, lipu i poljski jasen, kao i sadnice crnog bora iz rasadnika u Subotici, ukupno 275 sadnica. Za Sečanj su planirane 252 sadnice. Među njima su katalpa, evodija, lipa, poljski jasen, više vrsta tuja, smrča, crni bor… Žitištu će biti isporučene 202 sadnice, i to vrsta katalpa, gorski javor, koprivić, lipa, tuja, kleka, forzicija… I njima će biti donirane sadnice crnog bora, kao i Zrenjaninu i Sečnju – precizira Slađana Dabić.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.