Grad Vesti Zrenjanin

Zagrebačka i Ljubljanska više ne postoje, ove ulice dobile su nove nazive

zagrebačka i ljubljanska ulica

Skupština grada Zrenjanina je na poslednjoj sednici donela rešenja o promeni naziva ulica Zagrebačka i Ljubljanska. To je objavljeno u Službenom listu Grada Zrenjanina.

 

Zagrebačka ulica od sada će se zvati Junaka Stojadina Mirkovića, dok je Ljubljanska preimenovana u Svetog Rafaila Banatskog.

 

Kako je portal zrenjaninski.com pisao početkom jula ove godine, Komisija za utvrđivanje naziva ulica i trgova u gradu Zrenjaninu predložila je da dve gradske ulice, Zagrebačka i Ljubljanska, dobiju nova imena.

 

PROČITAJTE JOŠ: Turistička organizacija od zrenjaninske pivare kupila stare sanke na konjsku vuču

 

U obrazloženju je navedeno da je Stojadin Mirković Cole bio vojnik Jugoslovenske narodne armije (JNA). Rođen je 1972. godine u selu Gornje Leskovice, u opštini Valjevo. Odatle je posle regrutacije otišao 28. decembra 1990. na redovno služenje vojnog roka u Banja Luku. Posle završene obuke za vozača vojnog transportera prekomandovan je u Vojnu poštu u Bjelovaru i u centralno skladište borbenih sredstava u selu Bedenik kod Nove Rače.

 

„Nakon blokade hrvatskih paravojnih formacija, major Milan Tepić je bio primoran da se sa svojim vojnicima povuče u skladište i organizuje odbranu. Ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike, Tepić je digao 29. septembra 1991. godine u vazduh vojno skladište i sebe. Tom prilikom je poginuo i vojnik Stojadin Mirković, kada je njegov transporter iz kojeg je dejstvovao pogodila „zolja“. Posle nepune četiri godine od pogibije, njegovi posmrtni ostaci su dopremljeni iz Hrvatske i 18. jula 1995. sahranjeni uz vojne počasti u rodnom selu“, navodi se u obrazloženju predloga.

 

Ljubljanska od sada Ulica svetog Rafaila Banatskog

 

U obrazloženju predloga da se Ljubljanska preimenuje u Ulicu svetog Rafaila Banatskog piše da je Prepodobni Rafailo Banatski – Hilandarac pravoslavni srpski svetitelj. Živeo je u 16. i 17. veku.

 

„Kao hilandarski monah upućen je u hilandarski metoh u Banatu. Podigao je kolibu od trske, na mestu gde se sada nalazi Vavedenjska crkva. U porti crkve je živeo i umro. Po predanju, on je za života bio nadaleko poznat, isposnik i vidar. Nakon njegove smrti i svetiteljske mošti postale su čudotvorne“, piše u obrazloženju.

 

I Sremska ulica u Stajićevu promenila ime

 

Skupština grada Zrenjanina donela je rešenje i da Sremska ulica u Stajićevu promeni naziv u Ulica Slaviše Kepića. U obrazloženju predloga je pisalo da je Slaviša Kepić bio meštanin Stajićeva i da je poginuo na Kosmetu, u toku NATO bombardovanja. Predlog je podržao Savet MZ Stajićevo na osnovu inicijative roditelja tragičnog preminulog heroja.

 

Takođe, rešenjem lokalnog parlamenta, novootvorenoj ulici u Zrenjaninu, na lokalitetu „Uroš Predić“, dodeljen je naziv Vasa Pomorišac. Vasa Pomorišac, srpski slikar i profesor na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, rođen je u Jaši Tomiću 1893. a umro u Beogradu 1961. godine. Pomorišac je izlagao na izložbama širom sveta, a prvi je naš slikar koji je slikao na staklu.

 

U obrazloženju piše i da je Pomorišac verovao da umetnost mora da bude utemljena u tradicionalnom stvaralaštvu i takva se suprotstaviti modernizmu koji je stran našem kulturnom mentalitetu.

 

Izabrani predsednik i članovi komisije

 

Na istoj sednici, Skupština grada Zrenjanina je donela rešenje o obrazovanju i izboru predsednika i članova Komisije za utvrđivanje naziva ulica i trgova. Ovu komisiju čine predsednik i šest članova.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Za predsednika je izabran Dragan Petrin. Članovi su Dejan Boškov, Svetozar Đurišić, Jožeš Rapoš, Milan Zečar, Aleksandra Đukić i Predrag Bogdanović.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

6 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

    • Četvrti u Evropi po siromaštvu bavite se glupostima! Šta su vam skrivila Ljubljanska i Zagrebačka ulica?

  • Naprednjacka gamad u saradnji sa crkvom.Sledeci potez je da se da ime ulice po milanu nedicu ili dimitriju ljoticu,a trg po nikoli kalabicu.

  • Da je pop dokon, dokon je, to znamo!
    A šta bi sa Sarajevskom, da li i taj naziv onda treba promeniti po istom modelu i obrazloženju ili tu ima nekog optimizma za budućnost!?
    Jedino što smo možda potrošili sve svetitelje, pa eventualno izmisliti nekog svetog i prepodobnog iz novije istorije…

sinovoz