Grad

Zadrugari uređuju oronulu fasadu na Palati Dunđerski

Palata Dunđerski

Ovih dana počeli su radovi na uređenju fasade zgrade poznate kao Palata Dunđerski, na Žitnom trgu u Zrenjaninu. Zgrada je u vlasništvu zadrugara Zemljoradničke zadruge “Zrenjanin”, koji su i investitori ove temeljne rekonstrukcije.

 

– Radiće se fasada prema mostu i prema Begeju, jer je u veoma lošem stanju i vreme je za obnovu. Projektovana vrednost radova je deset miliona dinara. Mi kao suvlasnici uložićemo sopstveni novac, a bilo bi lepo, s obzirom na to da je zgrada kulturno dobro, da i Grad i Pokrajina pomognu – ističe za portal zrenjaninski.com jedan od suvlasnika zgrade Slavko Vukov.

 

Radovi će biti obavljani pod budnim okom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, pošto je Palata Dunđerski stavljena pod zaštitu kao vredno kulturno dobro.

 

Palata Dunđerski sagrađena je u stlilu secesije, između 1905. i 1910. godine. Nakon izgradnje predstavljala je deo kompleksa Bečkerečke pivare, na koju se nadovezuje, i koja je, takođe, bila u vlasništvu porodice Dunđerski.

 

Na originalnim planovima građevine ostala su zabeležena imena Karolja Močanjija i Marsela Sekeljija, koji su se predstavili svojim pečatom firme kao građevinski majstori.

 

Palata je zidana kao stambeno – poslovni objekat. Na samom uglu nalazila se kafana i svečana sala sa muzičkim podijumom. U svečanoj, Plavoj sali, okupljali su se građani povodom raznih proslava, balova i sličnih svečanosti. Služila je čak i za iznajmljivanje ili održavanje izložbi.

 

Prostorije na spratu su se koristile za odmor i razonodu. Naizmenično su se smenjivale dečije spavaće sobe i sobe za odrasle, za poslugu, gostinski saloni, trpezarije sa kuhinjom i kupatila. Danas su u ovom objektu uglavnom smeštene poslovne prostorije.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM