Grad Vesti Zrenjanin

Veštak utvrdio uzrok incidenta u postrojenju za preradu vode

vodosnabdevanje grada

Uzrok incidenta u postrojenju za preradu vode u Zrenjaninu, koji se dogodio 14. decembra prošle godine, kada su povređena dva radnika, jeste deflagracija gasa u objektu za dezinfekciju vode i pumpanje u vodovod. To se navodi u analizi koju je izradio Republički zavod za sudska veštačenja iz Novog Sada.

 

Rukovodstvo preduzeća „Fabrika vode“ je nakon incidenta zatražilo da ispita sistem za prečišćavanje i obradu vode kako bi se utvrdio uzrok ovog nemilog događaja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Vozač automobilom udario u hidrant na Lesnini, izbio gejzir (Video)

 

U izveštaju koji je potpisao veštak specijalizovan za uzroke požara i eksplozija dr Julije Cinkler navodi se da je uzrok incidenta deflagracija, odnosno brzo sagorevanje gasa. Takođe je konstatovano da je u sirovoj vodi, koja se doprema do postrojenja, utvrđeno prisustvo metana.

 

„Postrojenje prerađuje sirovu vodu sa izvorišta „Mihajlovački“, koje ima apsorbovanog gasa. Ova minimalna količina gasa, koja se može osloboditi iz tretirane vode, imala je mogućnost da se nedeljama i mesecima gomila u gornjem delu hale, u kojoj je došlo do incidenta, i to do koncentracije koja je sa vazduhom prešla donju granicu eksplozivnosti i dovela do deflagracije“, piše u analizi Republičkog zavoda za sudska veštačenja.

 

Kritičnog dana varnica izazvana paljenjem svetiljki u tom gornjem delu hale je aktivirala eksplozivnu smesu i dovela do poznatih posledica. Dr Julije Cinkler je u zaključku naveo i šta bi trebalo učiniti da bi se ubuduće sprečili ovakvi neželjeni događaji.

 

„Najjednostavniji poduhvat da se spreči takvo gomilanje metana u toku rada postrojenja za preradu vode jeste da se na najvišem delu prostorije, iznad otvora za ulaz u rezervoar, ugradi žaluzina za ventilaciju prostora. Kroz ovaj otvor količine metana koje se oslobađaju iz tretirane vode, u koncentracijama daleko ispod donje granice eksplozivnosti, mogu bezbedno napustiti objekat“, piše na kraju izveštaja.

 

Bitno redovno provetravanje prostorija

 

O prisustvu metana u sirovoj vodi početkom oktobra prošle godine govorili su i nadležni u JKP „Vodovod i kanalizacija“ u Zrenjaninu. Ovo preduzeće se oglasilo nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak na kojem se vidi kako gori voda koja curi iz jedne česme u Stajićevu.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

„Vodvod“ je tada podsetio da je sastav zemljišta južno od Zrenjanina takav da u sebi sadrži prisustvo većeg broja gasova. Među njima je i metan, koji je zapaljiv, a u većim količinama može izazvati i eksploziju.

 

„Metan je gas koji je lakši od vazduha i prirodno izlazi ukoliko postoji ventilacioni otvor. Zato je bitno da se redovno obavlja provetravanje prostorija gde se upotrebljava voda. U kupatilu je poželjno i držanje otvorenog prozora“, objasnili su u „Vodovodu“.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Najsigurnije je da se ovo ,,Ciciban,, sranje od postrojenja demontira i vrati lopovima koji su ovo ugovorili.Ovo je vec 5 put da se desavaju havarije.Pre pocetka leta su morali da iskljuce ovo djubre sa mreze jer nema kapacitet za podmirivanje grada vodom.U situaciji kad vlada epidemija smrtonosno je opasno da grad ostane bez vode,a postoji i realna opasnost da se unisti izvoriste i onda smo gotovi.Kapacitet bunara se ne moze kupiti novcem niti se moze popraviti