Grad Vesti Zrenjanin

Veći broj spomenika na zrenjaninskim grobljima nestručno podignut

jkp čistoća i zelenilo

Veći broj spomenika na zrenjaninskim grobljima nestručno je podignut, ili je dotrajao i nestabilan. To su utvrdile stručne ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo“.

 

Uvid u stanje spomen obeležja na grobljima u gradu i u nekoliko okolnih sela obavljen je tokom redovne kontrole nadležnih službi JKP „Čistoća i zelenilo“. Ovo preduzeće, inače, zaduženo je za upravljanje grobljima i sahranjivanje na sedam grobalja u gradu, i na tri u Melencima. Zaduženo je i za sahranjivanje u Elemiru, Lukićevu, Aradcu, Ečki i  Lazarevu.

 

Zbog lošeg stanja priličnog broja spomen obeležja na tim grobljima, stručne ekipe preduzeća upozoravaju da postoji opasnost da u slučaju naslanjanja ili pritiska na spomenike može doći do njihovog pada. Tom prilikom može doći i do povređivanja posetilaca.

 

Pročitajte još: Bezbednost na putnim prelazima bila tema ovonedeljnog sastanka

 

„Iz tog razloga, apelujemo na građane da, tokom posete grobljima, budu oprezni i da se ne naslanjaju na spomenike. Takođe, molimo korisnike grobnih mesta i srodnike umrlih da, ukoliko uoče promene koje remete stabilnost spomenika i ugrožavaju sigurnost posetilaca ili susednih spomen obeležja, saniraju uočene nepravilnosti”, upozoravaju iz JKP „Čistoća i zelenilo“.

 

Pojedina grobna mesta zapuštena i neuređena

 

U saopštenju preduzeća se navodi i da su pojedina grobna mesta zapuštena i neuređena. Ona su u takvom stanju iako imaju korisnike koji su dužni da ih održavaju i da se o njima staraju.

 

„Onim korisnicima koji nisu u mogućnosti da brinu o održavanju grobnog mesta, zbog bolesti, starosti, promene prebivališta ili iz nekih drugih razloga, JKP „Čistoća i zelenilo“ nudi uslugu uređenja grobnih mesta na godišnjem nivou. Ova usluga podrazumeva uređenje grobnog mesta jednom mesečno po povoljnim cenama“, napominju iz ovog preduzeća.

 

Na kraju, JKP „Čistoća i zelenilo“ poručuje građanima da se informacije o radu Pogrebne službe, koja im je na raspolaganju 24 sata dnevno, svih sedam dana u nedelji, mogu dobiti putem telefona 023/561-473 i 023/525-737. Po isteku radnog vremena, dežurni brojevi telefona su 066/866-03-00 i 023/522-350.

 

Sve dopunske informacije građani mogu dobiti i u prodavnici pogrebne opreme, kao i u kancelariji Pogrebne službe, u Svetosavskoj ulici.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM