Grad Vesti Zrenjanin

Vazduh u Zrenjaninu prošle godine bio prekomerno zagađen

vazduh u zrenjaninu

Vazduh u Zrenjaninu je prošle godine bio treće kategorije, odnosno prekomerno zagađen, ocenila je Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije u svom godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2021.

 

„U zoni Vojvodina, osim u gradovima Sremska Mitrovica, Subotica, Sombor i Zrenjanin, vazduh je bio prve kategorije, to jest čist ili neznatno zagađen. Vazduh u Zrenjaninu je bio treće kategorije, odnosno prekomerno zagađen, zbog prekoračenja granične vrednosti suspendovanih čestica PM10“, piše u ovom izveštaju.

 

PROČITAJTE JOŠ: Preko bara do tezgi: Ovako izgleda okolina pijace u Ulici Jug Bogdana (Foto)

 

U izveštaju se dodaje da su ove suspendovane čestice 2021, kao i prethodnih godina, bile dominantna zagađujuća materija na području Republike Srbije.

 

Tokom 2020. dominantan udeo emisija suspendovanih čestica PM10 poticao je iz toplana snage manje od 50 mega-vata i individualnih ložišta, njih 65 odsto. U Republici Srbiji sektor drumskog saobraćaja doprineo je sa 9 odsto nacionalnih emisija PM10. Slede poljoprivreda bez stočarstva sa osam i industrija sa sedam odsto. Sektor proizvodnje električne i toplotne energije emitovao je tri odsto, a svi drugi izvori su učestvovali sa osam odsto.

 

kvalitet vazduha

Utvrđene tri kategorije kvaliteta vazduha

 

Agencija za zaštitu životne sredine, na osnovu Zakona o zaštiti vazduha, ima obavezu da svake godine priprema i objavljuje godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji. Agencija navodi da je ocena kvaliteta vazduha u 2021. data na osnovu rezultata merenja zagađujućih materija dobijenih monitoringom u državnim i lokalnim mrežama.

 

Rađene su i analize na prisustvo sumpor-dioksida, azot-dioksida, suspendovanih čestica RM2.5, ugljen-monoksida, benzena, prizemnog ozona…

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Utvrđene su tri kategorije kvaliteta vazduha. Prva kategorija znači da je on čist ili neznatno zagađen i da nisu prekoračene granične vrednosti nivoa ni za jednu zagađujuću materiju. Druga kategorija znači da je vazduh umereno zagađen i da su prekoračene granične vrednosti azot-dioksida, ali da nije prekoračena tolerantna vrednost i nisu prekoračene granične vrednosti za ostale zagađujuće materije.

 

Treća kategorija, u koju spada i Zrenjanin, znači da je vazduh prekomerno zagađen i da su prekoračene granične vrednosti za jednu ili više zagađujućih materija.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Koliko će tek biti zagađenje kad krene proizvodnja guma koje će kamionima prevoziti po celoj Evropi? Osim što će nas trovati sama fabrika Ling Long? Gde je studija o uticaju na životnu sredinu ili vlastima naši životi i zdravlje nisu važni ni potrebni? Zrenjanin je žrtvovan grad a Zrenjaninci će platiti cenu svojim životima i zdravljem? Kad je sad zagađenje ovoliko šta će biti tada?

sinovoz