Grad Vesti Zrenjanin

Vazduh u Subotici i Zrenjaninu prošle godine bio prekomerno zagađen

vazduh u zrenjaninu

Vazduh u Subotici i Zrenjaninu je prošle godine bio prekomerno zagađen, objavljeno je u godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji, koji je izradila Agencija za zaštitu životne sredine.

 

U tom izveštaju se navodi da je u Vojvodini vazduh bio čist ili neznatno zagađen, osim u Subotici i u Zrenjaninu, gde je bio prekomerno zagađen.

 

PROČITAJTE JOŠ: Marš za vodu: Neko mora da odgovara zbog fijaska sa fabrikom

 

Vazduh u našem gradu bio je prekomerno zagađen zbog prisustva suspendovanih čestica PM10.

 

Te čestice su zapravo sastavni deo prašine i manje su od 10 mikrometara. Predstavljaju smešu čvrstih čestica dima, čađi i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena. Nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije.

 

Takođe, u izveštaju se navodi da merenja benzo(a)pirena nisu pokazala značajnije prisustvo ove zagađujće materije u Novom Sadu, Boru i Vršcu. S druge strane, u Kosjeriću, Subotici, Beogradu i Zrenjaninu prekoračena je godišnja granična vrednost.

 

Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2020. sadrži prikaz analize rezultata merenja koja su se sprovodila u okviru državne i lokalnih mreža za monitoring kvaliteta vazduha.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Saglasno postojećoj zakonskoj regulativi, u izveštaju je data jedina zvanična ocena stanja kvaliteta vazduha u Srbiji. Zasnovana je na rezultatima referentnog automatskog monitoringa.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz