Foto dana Grad Vesti Zrenjanin

Vatrogasni toranj u Zrenjaninu ponovo zasijao punim sjajem (Foto)

vatrogasni toranj
Vatrogasni toranj pre i posle obnove (Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin)

Vatrogasni toranj u Zrenjaninu, star više od devet decenija, ponovo je zasijao punim sjajem. Kompanija „Keramika Jovanović“, u čijem je vlasništvu toranj, finansirala je radove na obnovi fasade, koji su nedavno završeni.

 

Objekat koji je izgrađen davne 1927. godine, a čiji je investitor bio Grad Veliki Bečkerek, decenijama se nalazio u zapuštenom stanju jer nije održavan, najverovatnije još od preseljenja vatrogasne službe na novu lokaciju. U međuvremenu je, u neposrednoj blizini tornja, na istoj parceli, podignut novi stambeno – poslovni objekat.

 

„Prvobitna zamisao je bila da se Vatrogasni toranj sruši, jer se nije uklapao u novonastali ambijent. Međutim, kako je toranj zaštićen zakonom, zbog svoje istorijske i arhitektonske vrednosti, investitor je bio u obavezi da ga sačuva i obnovi“, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

PROČITAJTE JOŠ: Na prodaju prizemna četvorosobna kuća na Bagljašu (Foto)

 

Iako je i dalje bez novog sadržaja, obavljeni radovi su zaštitili objekat od daljeg propadanja i vratili mu prvobitni izgled spoljašnje arhitekture.

 

Vatrogasni toranj služio kao osmatračnica i poligon

 

Toranj je, prema planu gradskog inženjera Nikole Tereka, podignut 1927. godine u sastavu vatrogasne čete koja se još od kraja 19. veka nalazila na tom mestu. Zidan je opekom koja je vidljiva na sokli, pilastrima, okvirima slepih prozora i podeonim vencima. Sa dvorišne strane se nalaze ulaz u toranj i prozorski otvori. Osim kao osmatračnica, služio je i kao poligon za vežbanje vatrogasaca. Građen je tako da svojom arhitekturom asocira na srednjevekovne kule.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Dоbrоvоlјnо vаtrоgаsnо društvо u Velikom Bečkereku, inače, оsnоvаnо je 1868. gоdinе. U takvom obliku društvo je funkcionisalo dо 1933. kаdа је dоnеt Zаkоn Krаlјеvine Јugоslаviје sа јеdnооbrаznim prаvilimа zа cеlu zеmlјu. Tаdа društvo menja naziv u Dоbrоvоlјna vаtrоgаsna čеta. Vatrogasna milicija je formirana 1946. a 1954. je služba odvojena od milicije i organizovana kao posebna profesionalna jedinica.

 

vatrogasni toranj
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz