Grad Vesti Zrenjanin

Uređenje 35 putnih prelaza širom Srbije, između ostalog i u našem regionu

uređenje putnih prelaza
Foto: Infrastruktura železnice Srbije

„Infrastruktura železnice Srbije“ je najavila da će u narednom periodu kompletno urediti 35 putnih prelaza širom Srbije. Na njima će, kako je saopšteno, biti ugrađena najsavremenija oprema za odvijanje železničkog i drumskog saobraćaja.

 

„Infrastruktura železnice Srbije“ je potpisala je ugovor o povećanju bezbednosti na putnim prelazima sa konzorcijumom koji čine zagrebački „Altpro“ i beogradski „Signaling“. Ukupna vrednost ovog ugovora je oko 6,9 miliona evra. Sredstva su obezbeđena iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj.

 

PROČITAJTE JOŠ: Služba za katastar nepokretnosti u Zrenjaninu ni danas ne radi

 

Između ostalog, na pruzi od Pančeva preko Zrenjanina biće uređen prelaz Zrenjanin Fabrika.

 

Od stanice Banatsko Miloševo (Novo Miloševo) do Subotice predviđena je rekonstrukcija prelaza u selu Orom.

 

Radova će biti i na putnom prelazu Vilovo Gardinovci, koji se nalazi na pruzi Novi Sad – Rimski Šančevi – Orlovat Stajalište.

 

Postavljanje prvih sistema za regulisanje saobraćaja preko putnih prelaza očekuje se u narednih mesec dana. Ceo ovaj projekat, prema potpisanom ugovoru, trebalo bi da bude završen za godinu dana.

 

Princip rada uređaja je prilično jednostavan

 

Ovaj uređaj samostalno upravlja radom polubranika, kao i svetlosnom i zvučnom signalizacijom na putnom prelazu. Uloga ovog dela opreme je da učesnike u drumskom saobraćaju obaveštava o nailasku šinskih vozila.

 

Sam uređaj je dizajniran i sertifikovan za najviši nivo bezbednosti na prugama, a ovakvi uređaji su naišli na široku primenu na evropskim prugama. Centralni deo opreme za osiguranje putnih prelaza tipa biće smešten u tipiziranu kućicu smeštenu neposredno pored putnog prelaza.

 

Princip rada signalno – sigurnosnog uređaja je prilično jednostavan.

 

Kada se voz na udaljenosti od dva kilometra približava putnom prelazu, aktiviraju se senzori koji šalju signal softveru u kućici na putnom prelazu. Zatim ovaj uređaj daje zadatak da se rampa spušta uz istovremeno uključivanje trepćućeg svetla na saobraćajnom znaku i aktiviranju jake sirene koja obaveštava učesnike u drumskog saobraćaju o skorom nailasku voza.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Kada se voz udalji na dva kilometra od putnog prelaza aktivira se senzor koji potom istom procedurom omogućava prelazak drumskih vozila. Time je obezbeđena maksimalna bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz