Foto dana Grad Vesti Zrenjanin

Ulica dr Slavka Županskog: Ni kraće džade ni više istorije (Foto)

ulica dr slavka županskog

Ni kraće ulice ni više istorije. Tako bi se ukratko mogla opisati Ulica dr Slavka Županskog u Zrenjaninu, koja se do pre nekoliko godina zvala Narodnog fronta.

 

Ova lepa ulica u samom centru grada, koja povezuje Trg slobode sa Obalom Sonje Marinković, sazdana je od same istorije. Jer, u njoj je smešteno nekoliko zgrada koje su proglašene spomenicima kulture od velikog značaja.

 

PROČITAJTE JOŠ: „Pijace i parkinzi“ poslovali sa gubitkom, kao jedan od razloga navode koronu

 

U ovoj ulici se delom nalaze Županijska palata i zgrada Elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla“, odnosno nekadašnje Trgovačke akademije.

 

ulica dr slavka županskog

 

Spomenik kulture od velikog značaja je i Dom narodnog zdravlja, to jest zgrada u kojoj se danas nalaze Centar za socijalni rad, Republički zavod za statistiku i Javno pravobranilštvo. Zgrada je podignuta početkom 19. veka, kasnije je dobila i sprat, da bi 1929. godine postala Dom narodnog zdravlja. Danas je daleko od nekadašnje lepotice, zapuštena i sa devastiranom fasadom.

 

U ovoj ulici su i Osnovna škola „Vuk Karadžić“ i Kloster „Notre dame“ sa kapelom.

 

Na samom kraju ulice je i Izložbeni salon Istorijskog arhiva Zrenjanin, odnosno atelje čuvenog velikobečkerečkog fotografa Ištvana Oldala.

 

PROČITAJTE JOŠ: Izdaje se lokal u naselju Lesnina: Odlično mesto za vaš biznis (Foto)

 

Ulica je nekoliko puta u svojoj istoriji menjala ime. Zvala se Bonac ulica, pa Princa Đorđa, nakon rata Narodnog fronta, a ime dr Slavka Županskog ponela je 2018. godine.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak