Grad Vesti Zrenjanin

U gradskom dokumentu navedeno više objekata sa visokim rizikom od izbijanja požara

vatrogasci
Foto: Ilustracija

U dokumentu pod nazivom Procena rizika od katastrofa za teritoriju Zrenjanina iznete su činjenice o tome na koji način bi ovaj banatski grad mogao biti ugrožen od požara.

 

S obzirom na mali procenat pošumljenosti, teritorija grada Zrenjanina može biti ugrožena požarima na otvorenom prostoru usled gorenja poljoprivrednih površina i deponija. Ovde je ukupna površina pod šumama i šumskim kulturama 4.544 hektara, odnosno oko tri odsto ukupne teritorije. To je mnogo manje od proseka u AP Vojvodini. Zrenjanin i Srednjobanatski okrug se smatraju najnepošumljenijim delovima Vojvodine, a samim tim i Srbije.

 

PROČITAJTE JOŠ: Coca-Cola HBC Srbija nagradila najvrednijeg reciklera u Zrenjaninu

 

Izdvojeno je nekoliko slučajeva požara, zabeleženih poslednjih godina, koji mogu biti primer kako do njega dolazi zbog paljenja biljnih ostataka ili trske. Kao karakterističan primer, u ovom dokumentu je naveden požar od 18. avgusta 2017. godine. Tada je izgorelo 45 hektara rastinja i mlade šume. Požar je izbio u prepodnevnim časovima na dve lokacije u neposrednoj blizini Ečke i uz velike napore je ugašen oko 16 časova.

 

Spominje se i požar u ataru Banatskog Despotovca, koji je zahvatio i obodni zapadni deo sela. Do požara je došlo zbog nekontrolisanog paljenja biljnih ostataka. Usled nemarnosti jednog turiste, došlo je i do požara u Specijalnom rezervatu prirode „Carska bara“. Taj požar se proširio i na poljoprivredni atar.

 

Rizik postoji i u zatvorenim prostorima

 

Takođe, rizik od požara postoji i u zatvorenim prostorima, uglavnom u preduzećima prve i druge kategorije ugroženosti, kao i na transportnim sredstvima prilikom prevoza opasnih materija. Na teritoriji grada su od požara ugroženi objekti od posebnog značaja, objekti privrednih društava i drugih pravnih lica, industrijski kompleksi, stambeni individualni objekti i stambeni objekti kolektivne gradnje.

 

Na spisku objekata sa visokim rizikom od izbijanja požara, između ostalih, nalaze se Elektrovojvodina Zrenjanin, NIS Naftagas „Srednji Banat“, skladište tečnog naftnog gasa i Fabrika sintetičkog kaučuka u Elemiru i „Termoelektrana – Toplana“ u Zrenjaninu. U dokumentu je objavljen i spisak 157 objekata sa povećanim rizikom od izbijanja požara. Na njemu se nalaze i pojedine firme, proizvodni pogoni, ali i osnovne i srednje škole.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.